10 őszi kerti munka, amit októberben a kertben tehet

Megérkezett az ősz, és a levelek kezdenek lehullani. Az évnek ebben a szakában nehéz lehet tudni, hogyan ápoljuk legjobban a kertünket. Nagy a kísértés, hogy a “kevesebb több” megközelítést alkalmazzuk, különösen akkor, amikor már csípős a levegő. Sok mindent megtehet azonban az őszi kerti munkák terén azért, hogy előrébb járjon.

Októberben is sok mindent tehet a kertben, legyen szó akár a kert szépítéséről, a termés betakarításáról vagy új növények ültetéséről. Az alábbi őszi kertészeti tippek segítenek abban, hogy októberben a legtöbbet hozza ki kertjéből, és felkészítse azt az elkövetkező hidegebb hónapokra.

10 őszi munka a kertben októberben:

1. Gondoskodjon a gyepről

Gondoskodjon a gyep gondozásáról, gereblyézze vagy kefélje le a leveleket a fűről. Próbáld meg összegyűjteni őket egy levélzsákba, amelyből levélpenész lesz – hasznos és sokoldalú talajjavítószer. A füvet október végén az év utolsó alkalommal is levághatja. Ügyeljen arra, hogy az utolsó nyírás kissé magasabb legyen, mint a nyári hónapokban – ez segít megvédeni a gyepet a téli fagykároktól.

2. Tegyen rendet a kertben

Október mindenképpen a nagytakarítás ideje – az üvegházak, a tavak, az ereszcsatornák és a víztárolók mind-mind takarításra szorulhatnak. A fából készült kerti bútorokat be kell takarni vagy el kell tárolni télire, a terrakotta cserepeket pedig be kell vinni a házba, hogy ne fagyjanak be és ne repedjenek meg. Ha még nincs komposzthalmozónk vagy szemetesünk, az október a legalkalmasabb időszak arra, hogy komposztáljunk, hiszen a leveleket és a dugványokat meg kell szabadulnunk tőlük!

3. Élesítse ki a sövényeit

Győződjön meg róla, hogy a sövényeit úgy nyírja meg, hogy a téli hónapokra ropogósak és rendezettek legyenek. Az éles szélek nagyon hatásosan fognak kinézni, ha télen fagyba burkolóznak.

4. Ossza szét a tavasszal virágzó évelőket

Ossza szét a tavasszal virágzó lágyszárú évelőket, hogy egészséges, erőteljes növényeket biztosítson, amelyek évről évre tovább teljesítenek. A legjobb, ha ezt egy száraz napon végzi, amikor a talaj nem túl nedves. Az újonnan osztott növények egy részét ültesse vissza a földbe, a többit pedig ültesse el, hogy elcserélje és elajándékozza barátainak!

5. Ültessen fokhagymát

A fokhagymát ősszel a legjobb elültetni. Ültesse a zöldségágyásba hegyes végével felfelé, közvetlenül a talajfelszín alá, egymástól 10 cm távolságra.

6. Ültessen tavasszal virágzó hagymákat

Ültessen hagymákat, hogy a tavasz beköszöntével színes látványt nyújtson. Próbálja ki, hogy öt-hét azonos fajtájú hagymából álló csomókat ültet egy szegélybe, hogy igazán hatásos látványt nyújtson, amely biztosan lenyűgöző lesz! Ültesse őket a hagymák magasságának kétszeresével megegyező mélységbe.

7. Kezdje el a tavaszi ágyásvetést az ágyásokban és a konténerekben

Ültessen ki tavaszi ágyásokat és kétéves növényeket, például fali virágokat. A cserepekbe és függőkosarakba tavaszi ágyások ültethetők, és hagymákkal, fűfélékkel, ciklámenekkel és ibolyákkal párosítva színes látványt nyújthatnak, sok pompás textúrával.

Adunk még javaslatokat magaságyás építéséhez a 4 tipp magaságyás építéséhez című cikkben is.

8. Termesszen jácintokat a téli virágokért és illatért

Ültessünk előkészített jácintokat vázákba, hogy téli illatot és színfoltot biztosítsunk otthonunknak. A karácsonyi időszak körül virágzó jácintok esetében ügyeljen arra, hogy “előkészített” feliratú hagymákat vásároljon, és október elején ültesse el őket.

9. Tökszüret

Az áprilisban, májusban és júniusban elültetett tökfélék októberben lesznek készen a betakarításra. Nagyok vagy kicsik, szórakoztató halloweeni dekorációkat alkotnak, és édes és sós ételekhez is adhatók. Ha van felesleges tök, miért ne hasznosíthatná újra, ha kivájja őket, hogy új madáretetőt készítsen belőlük!

10. Védje a növényeket és a szerkezeteket a fagy ellen

A fagy, a hó és az erős szél érkezése előtt kulcsfontosságú a felkészülés. Októberben ellenőrizzen minden magas szerkezetet, például kerítést, fészert és kaput a gyengeség és rothadás jelei miatt. Szigeteljen minden kültéri edényt a fagy ellen buborékfóliával vagy gyapjúval, és ahol lehetséges, a zsenge vagy határesetben szívós cserepeket helyezze át üvegházba!

Zárszó

Ha ezeket a munkákat elvégzi, akkor sok időt és energiát takarít meg magának a tavaszi kerti munkák elindulásakor. A kerteszeti-aruhaz.hu kertészeti blogban számos kertészeti tippet olvashat még.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*