8 gyorsan növő zöldség őszre

Ha az idei termesztési szezon napjai meg vannak számlálva, attól még a bulinak nincs vége. Bőven van idő elültetni a kiválasztott zöldségeket, amelyek szeretnek növekedni késő nyártól őszig, amikor a hőmérséklet csökken és a nappalok rövidülnek. Ezért ajánlunk most nyolc gyorsan növő zöldséget őszre.

Az utoljára ültetendő zöldségek listáján szereplő zöldségfélékben van néhány közös dolog. A magok általában gyorsan csíráznak, és nagy palántákat nevelnek, így jó jelöltek a közvetlen vetésre a jól megmunkált, friss komposzttal dúsított talajba. A nagy magoncok könnyen megkülönböztethetők a gyomoktól, amelyek általában kevesen vannak a tavaszi nagy gyomnövényekhez képest. A széles levelek szintén gyakori jellemzői a növénynek, talán azért, mert a széles levelek hatékonyan gyűjtik a napenergiát.

Őszi gyorsan növő zöldségek

Különböző mértékben, de ez a nyolc gyorsan növő őszi zöldség is profitál a hidegnek való kitettségből. A hűvös éjszakák fokozzák az ízüket, és a legtöbbjük még ősszel is új hajtásokat hoz, amíg a fényellátás el nem fogy, és meg nem érkeznek az első fagyok. Íme, ábécé sorrendben, néhány tippel a jó őszi termés eléréséhez.

1. Rukkola


A rukkola tavaszi termesztés esetén rohamosan elburjánzik, de az őszi termés dús növényeket nevel, nagy, ízletes levelekkel. A zsenge fiatal rukkolát salátákhoz vagy szendvicsekre használom, a nagyobb leveleket pedig párolt zöldségekként használom. Az olívaolajjal és fokhagymával enyhén megpárolt rukkola tökéletes kísérője a tésztának.

A hűvös időjárás hozza ki a borsos rukkola legjobb ízét.

2. Pak Choi


A pak choi elképesztő gyorsasággal fejlődik, a törpe vagy “baby” fajták mindössze hat hét alatt nőnek magról az asztalra. A ropogós rozetták egy kis szezámolajjal keverve sültek, vagy félbevágva grillen is megsüthetők. A pak choi-ból kimchit is lehet készíteni.

3. Kelkáposzta

A vadkáposzta vajas ízű unokatestvére, a kelkáposzta különösen alkalmas a késő nyári közvetlen vetésre. Lehet, hogy a ritkított palántákat védeni kell a káposztafehér lepkéktől, de az ősz előrehaladtával a saláta gyorsan kinövi ellenségeit. A kertben termesztett kelkáposzta kiváló kulináris tulajdonságokkal rendelkezik, mivel íze rendkívül enyhe, textúrája pedig zsenge. Amellett, hogy a salátakáposztát főtt zöldségekként használom, a levelekkel kibélelem a lábasok alját, így zöld kéreg képződik a buborékos sült tészták vagy a különböző gabona- és zöldségkombinációk alatt.

4. Saláta

A fejes salátát mindig érdemes csipetnyi mennyiségben elvetni a borús időjárás előtt, vagy árnyéktakaróval védheti a kelő palántákat a tűző naptól. Az ősz jó évszak a felálló romaine-ek kipróbálására, vagy a lágy ropogós “Bibb” fajták, mint a ‘Little Gem’, a ‘Buttercrunch’ vagy a ‘Tom Thumb’ is megkóstolhatók.

Az erőteljes és termőképes salátafélék az őszi kert sztárjai.

5. Mustár

A mustárnak számos fajtája létezik, a fodros ‘GreenWave’-től a finomra vágott mizunáig, vagy kedvelheti a sima levelű, enyhe ízű spenótos mustárt. Minden mustár szép jelenlétet biztosít az őszi kertben, és néhány vörös mustárnövényt már csak a kinézetük miatt is érdemes termeszteni. A hűvös időjárás megszelídíti a mustár ízét, bár a sima levelű spenótos mustár, amelyet Japánban gyakran “Tendergreen”-nek vagy komatsunának neveznek, ősszel termesztve csak egy csipetnyi mustáros kesernyésséggel bír.

6. Retek

A retkek meglephetnek őszi termesztési hajlandóságukkal, különösen az olyan kis saláta retkek, mint a ‘Champion’ vagy a ‘Cherry Belle’. Egyszerűen csak el kell vetni a magokat, a talajt nedvesen tartani, az ágyást pedig szépen ritkítani, és néhány rövid héten belül várhatóan retekeket láthatsz majd felbukkanni.

7. Spenót

Az óriási hidegtűrésű spenót gyors növekedésre képes ott, ahol hosszú és enyhe az ősz. Bármilyen spenótfajtát termeszthetünk őszi veteményesként, de a leggyorsabban növekednek a nagylevelű “óriás” fajták, mint például a ‘Oriental Giant’ és a ‘Viroflay’, amelyek kiválóan kihasználják a korlátozott napfényt. Ízét tekintve az év legjobb spenótjait ősszel takarítják be, miután a levelek néhány enyhe fagy hatására megédesedtek.

8. Répa

A fehérrépa termeszthető zöldségek, gyökerek vagy mindkettő miatt! Az olyan gyorsan érő salátarépák, mint a ‘Tokyo Cross’ szépek és megbízhatóak, a zsenge gyökerek pedig gyors savanyításra alkalmasak, ha nem akarja a zöldekkel együtt megfőzni őket. Ha szerencséje van az időjárással, és bőven teremnek gyökérrépák, szedje le őket, mielőtt a kemény fagyok károsítanák őket, és hetekig elállnak a hűtőben.

Zárszó

Ezeket a zöldségeket ajánljuk az őszi termesztéshez, de természetesen vannak még lehetőségek bőven. Ha ősszel a fák metszését is elvégeztük, akkor már csak színpompássá kell varázsolnunk a kertet, ami mi sem egyszerűbb a 8 legszebb őszi virágzó növény című cikkünk miatt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*