Barackfa metszése

Őszibarackfákkal nagyrészben az enyhébb klímával rendelkező, védett fekvésű országrészben találkozhatunk. Legtöbbször a borvidékek körzetében maradnak meg legnagyobb eséllyel. Metszését a legtöbb gyümölcsfához hasonlóan tavasszal kell elvégezni. Legjobb időszak erre a márciustól áprilisig terjedő időszak. De vajon pontosan mikorra érdemes időzíteni a gondozást? Ebből a cikkből minden kiderül!

Minden, amit az barackfa metszéséről tudni érdemes!

A legtöbb barackfa rendkívül igényes mind a talajra, mind a klímára, hajlamos lehet a mézágasodásra is. Az ágak és a virágok is könnyen elfagyhatnak, így érdemes nagyon odafigyelni az időjárásra, amikor a fa leendő helyét kiválasztjuk. A legjobb, ha egy déli házfal mellé sikerül eltennünk, így itt viszonylag sokat van meleg és a fal mellett a széltől is védve van.

A fiatal barackfa metszése

A fiatal barackfa ültetését nem érdemes március előtt elvégezni. Először válasszuk ki a vázágat, majd az ültetést követően ritkítsuk meg a fát négy-öt rügyre, az egyéb vesszőket pedig távolítsuk el a növényről.

Ifjító metszés

A megöregedett barackfákat minél gondosabban meg kell ritkítani. Ezzel új és friss hajtásnövekedésre bírhatjuk őket. Magának a metszésnek a lényege, hogy mind az oldalágakat, mind a főágakat az öregebb részekig visszavágjuk. Ezzel újra életre kelhetjük a növényt.

Koronaalakító metszés

Az ültetést követő évben azt kell eldöntenünk, hogy sudárral nevelnénk a koronát vagy egy nyitott változatot szeretnénk magunknak. A kisebb méretű területeken általában az utóbbi mellett döntenek. A negyedik-hatodik évig minden tavasszal vágjuk nagyjából fele akkorára az ágakat, mint amekkorára megnőttek. Ezzel biztosíthatjuk a helyes növekedést és a bő terméshozamot.

Termőre metszés

A termőre metszéssel megakadályozhatjuk, hogy a fa túl magasra kapaszkodjon fel. A barackfa friss rügyei csak egy évig életképesek, azonban, ha ezek nem hajtanak ki, akkor elpusztulnak. Gondosabb metszés nélkül tehát a növény pár év alatt kiszáradhat, csak pár barack marad meg rajtuk az ágak végén. Szakszerű metszéssel azonban a termőrészeket rákényszeríthetjük arra, hogy a vázágak közelében maradjanak. Ezzel bő terméshozamot érhetünk el, amelyek megfelelő tápanyagmennyiséget tudnak felvenni.

Ennek a metszésnek a további célja, hogy szabályozzuk a termés mennyiségét. A barackfákat ugyanis nem lehet leterhelni, hiszen a növény könnyen kimerülhet a gyümölcsök nevelésében. A sok termés esetében azonban maximum a gyümölcs lesz sok, de azok nem tudnak kellően kifejlődni és beérni. Nem érdemes tehát megtermelni a barackfákat, hiszen az biztosan nem válik előnyükre.

Összegezve: Ahogy a legtöbb gyümölcsfánál, úgy a barackfa metszését is tavaszra kell időzíteni. A növénynél fontos, hogy ne terheljük túl terméssel, hiszen akkor azok nem tudnak kifejlődni. Igény szerint végezhetünk ifjító, ritkító vagy koronaalakító metszést, ez attól függ, hogy milyen idős az adott barackfa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*