A gyümölcsfa metszés alapszabályai

A gyümölcsfák metszése könnyűnek tűnhet, ám ez közel sem így van. Nem mindegy, hogy melyik fát mikor és hogyan frissítjük fel, ami elősegíti a termékmennyiség növekedését, illetve a fertőzések okozta kár visszaszorítását. A kerti gyümölcsfák 30-40 évig teremnek, a metszéssel tarthatjuk őket fiatalon. Fejlett korában 25-30%-kal is több termést takaríthatunk be a gondozott fáról, ha betartunk pár fontos lépést.

Ebben a cikkben megismerkedhetünk a gyümölcsfa metszésének három alapszabályával.

1. szabály: Miért metsszük a gyümölcsfákat?

Ahhoz, hogy megfelelően gondozzuk a növényünket, fontos tudni, hogy miért is kell őket metszeni. A fák frissítésére azért van szükség, hogy több termés legyen rajta, ráadásul ezzel a minőségen is sokat javíthatunk. Mivel a legtöbb gyümölcs nem utóérő, hanem a nap érleli azt, ezért úgy kell metszeni, hogy a fény bejusson a termőrészekhez.

Ha nem tanuljuk meg a metszés folyamatát, akkor nem fogjuk tudni leszedni a friss és érett darabokat. A fának kezelhető méretűnek kell lennie ahhoz, hogy hozzájussunk a termésekhez. Fontos továbbá, hogy nem csak a mennyiségen javíthatunk, ha szellősen tartjuk a lombkoronát. A gyakori metszéssel megelőzzük a gombás fertőzéseket és egyéb megbetegedések által okozott károkat.

2. szabály: Mikor metsszük a gyümölcsfákat?

Nem mindegy azonban, hogy melyik fát mikor frissítjük fel. Az alma-, a körte-, a naspolya- és a birsfa metszésére a legjobb időpont februártól márciusig tart. Egy olyan napon érdemes ezt megtenni, amikor nappal már nincs fagy és az ágakat sem terheli a hó vagy a jég.

Ezzel szemben a csonthéjas növényekkel, mint a szilva, a cseresznye, a meggy, az őszi- és a kajszibarack érdemes várni áprilisig, akár a virágzásig, amikor már biztosan kellemes az idő számukra. A barackfáknál érdemes vigyázni, ugyanis itt nem feltétlenül az a cél, hogy túlzottan nagy legyen a terméshozam, hiszen akkor nem képesek megfelelően kifejlődni és beérni. Ezeknél inkább a kevesebb, de jó minőségű termésre kell törekedni.

A diófa az őszi metszésűek közé tartozik. Őket augusztus végén, de inkább szeptemberben érdemes újítani. Ez azért is jobb időpont, mivel ilyenkor kevesebb ideig nedvezik, a sebek is rövidebb idő alatt gyógyulnak be rajta.

Kifejezetten az őszi metszésről szól a Fák metszése ősszel című cikkünk.

3. szabály: Hogyan metsszük a gyümölcsfákat?

A gyümölcsfák metszéséhez mindenképpen metszőóllót használjunk. Ha idősebb fát szeretnénk felújítani, akkor egy ágvágót is beszerezhetünk a művelethez. Mielőtt bármelyiket is használjuk, alkohollal fertőtlenítsük le, ezzel elkerülhetjük a betegségek átvitelét egyik fáról a másikra. Alkalmazásnál az ágat ellenkező irányba szorítsuk le, majd az ollót egy kicsit magunk felé döntve könnyebben tudunk vágni.

A kifejlett és termő fáknál csak karbantartó, ritkító metszést szükséges végezni. Az öreg fáknál pedig már ifjító metszésre is szükség lehet.

A karbantartó és az ifjító metszésnél is fontos a lombkorona ritkítása. A cél elérése érdekében a koronából tőből kimetsszük a befelé törekvő gallyakat és vesszőket, illetve azokat, amelyek egymást keresztezik, vagy túl sűrűen helyezkednek el.

Összegezve

A gyümölcsfák metszésének tehát három alapszabálya van. Az első a miért, majd a mikor, végül pedig a hogyan metsszük a növényeket. Nem mindegy, hogy melyik fajtát, mikor frissítjük fel, illetve azt is tudni kell, hogyan metsszük meg őket. Fontos a metszőollók fertőtlenítése, hogy az esetleges betegségeket ne vigyük tovább egyik fáról a másikra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*