Tippek és ötletek a kerti gépek karbantartásához

Ahogy kijön a jóidő, azonnal indulunk a szabadba, elvégezni az első kerti teendőket. Mindenekelőtt azonban muszáj átnézni a kerti gépeket, hogy azok a télen nem sérültek-e, nincs-e valami bajuk, kell-e őket olajozni és így tovább. Mielőtt tehát munkához látunk, mindenképpen vizsgáljuk meg az eszközeinket, végezzük el rajtuk a tavaszi karbantartási műveleteket. 

Ebben a cikkben tippeket és ötleteket adunk azzal kapcsolatban, hogyan valósítható meg mindez.

Kerti gépek tavaszi karbantartása

Ha már tavaly megtörtént a benzinmotoros kapálógép vásárlása, viszont nem volt lehetőség használni, esetleg egyes részek már elkoptak, akkor itt az ideje megnézni, hogy mit kell rajta javítani. A benzines berendezések esetében először a kapagépek kerülnek elő, majd jön a fűnyíró és a társai. A kerti gépekbe került motorok nagy része eltérő, mind minőségben, mind konstrukcióban, de sokszor a működésük és az üzemeltetésük sem azonos. Éppen ezért egyedileg kell őket karbantartani. 

Fűnyírók

Az elektromos és a benzines fűnyírók esetében először mindenképpen nézzük meg a kés állapotát. Ezt általában minden évben meg kell élezni, hiszen a tompa élek roncsolják a fűszálakat, több lesz a kár, mint a kaszon. Ugyanez igaz a meghajolt és törött késekre, amelyeket sokszor ki kell egyenesíteni. Ha ez nem történik meg, akkor a rázkódás miatt törés történhet, de alapvetően sem túl kellemes vibráló kerti géppel dolgozni. 

Egy rongált kés esetében a legjobb megoldás, ha lecseréljük azt, hiszen sok esetben baleset veszélyes tud lenni, ha azzal akarunk füvet nyírni. Manapság már számtalan szaküzletben kaphatunk ehhez szükséges eszközt, nem beszélve a gazdaboltokról és a webáruházakról. Nem utolsó sorban nézzük meg a kábel épségét, amire főként az elektromos fűnyíróknál lehet szükség. Ajánljuk a témához az Elektromos és benzines fűnyírók összehasonlítása című cikket.

Kerti benzinmotoros kapálógépek

Ezek kapcsán tudni kell, hogy ezek a szerkezetek ma már négyütemű motorral készülnek, így azok kenése is eltérhet a többi géptől. A motorolaj megfelelő mennyisége és persze a minősége sem elvetendő szempont, hiszen a nem jó módszerrel és olajjal kent motor idővel meghibásodik, így az egészet cserélni kell majd. Ne ezen akarjunk spórolni, ellenőrizzük rendszeresen a motorolaj szintjét és cseréljük rendszeresen a kenőolajat. 

A kapálógépeknél fontos továbbá, hogy mindig csavarjuk ki a gyújtógyertyát és nézzük meg annak épségét. Amennyiben az ott található gyertyát elöregedni látjuk, esetleg túlzottan elhasználódott, akkor mindenképpen cseréljük ki, mielőtt tavasszal nekilátnánk a munkálatoknak. 

Összegezve

Mind a fűnyíró, mind a kapálógép az elsők között kerül elő a tavaszi kerti munkálatok során. Mielőtt azonban használatba vennénk azokat, mindenképpen ellenőrizzük a eszközök élességét, épségét, az olaj mennyiségét, a gyertya minőségét. Hibás kerti géppel senkinek ne jusson eszébe dolgozni!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*