Egres fa metszése

A gyermekkorunk egyik talán legkedveltebb gyümölcse volt az egres, ami manapság már egyre kevesebb helyen található meg. A kertek egyik legkorábbi gyümölcse, amely évekkel ezelőtt minden udvarban helyet kapott. Napjainkban jóval kevesebb figyelmet kap, pedig igénytelen, jól bírja még a kemény téli fagyokat is. Amit viszont nem kedvel, az a tűző nap, ilyenkor ugyanis ledobja a leveleit és még a gyümölcsökben is kárt tesz. Viszont nem. mindegy, hogyan történik az egres fa metszése.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan érdemes egres visszavágni és nevelni. 

Az egres fáról röviden

Az egres igen korán fakad, korán hoz termést, így nem alkalmas tavaszi telepítésre. Erre a legjobb időszak a lomjának hullajtása után, ősszel van. Fontos számára a megfelelő hely, amiből sokra nincsen szüksége, nagyjából egy-másfél négyzetméterrel érdemes számolni. 

Igen ízletes, készülhet belőle lekvár, saláta, ital, de mehet befőttnek, süteménybe, nem beszélve persze a frissen fogyasztásról. Könnyen nevelhető, igénytelen fajta, amivel bárkinek érdemes megpróbálkoznia. 

Az egres fa metszése

A legfontosabb tény, hogy az egres fa metszése nem elhanyagolható, nem feledkezhetünk meg róla, hiszen ellenkező esetben a növény teljes mértékben tönkremehet. Vágás előtt azonban nem árt tudni, hogy az egres az idősebb ágakon hozza a gyümölcsöt, nem pedig az új hajtásokon. Sok bokorral és fával ellentétben itt tehát nem a régi ágaktól kell megszabadítani a növényt. Tehát sose metsszük vissza túlzottan, hiszen így nem lesz elég gyümölcsünk. 

Mik a termőágak?

Az egrest tavasszal érdemes visszavágni, de nagyon körültekintőnek kell lenni. Azzal tisztában vagyunk már, hogy az idősebb ágakon hozza a termést, de vajon melyek ezek? Az idősebb részeket onnan lehet felismerni, hogy valamivel fásabbak, rüggyel rendelkező kurta kis ágrészek. 

Mikor van itt a metszés ideje?

Az egres esetében nagyon fontos az időpont. A legjobb február végén, március elején elvégezni a munkát, viszont ügyeljünk a fagymentességre, csak akkor végezzünk vágást, ha a következő napokban nem számítunk erős hidegre. 

Hogyan történik a metszés?

Törekedjünk arra, hogy a levegős elrendezésben rengeteg termőrész legyen a bokron. Kezdjük ritkítással, így a koronának lehetősége van megújulni és levegőhöz jutni. A termőrészeket kissé vágjuk vissza, a gyengébb vesszőket pedig vegyük rövidre. Annak érdekében, hogy a bokor sűrűvé fejlődjön, a megjelenése pedig igényes legyen, a törzset egyharmad részben vágjuk vissza. Minden olyan ágrészt távolítsunk el, amely a gyümölcsök miatt lehajlana a földre.

Ami még nem maradhat el, hogy a lisztharmattal fertőzött részekről ne feledkezzünk el, ezek mindig teljesen mértékben legyen eltávolítva. Ezzel együtt pedig szabaduljunk meg az elszáradt, valamint az elhalt és sérült részektől. 

Összegezve

Az egres tehát nem egy igényes növény, nagyon könnyen termeszthető, csak figyelni kell rá, hogy a termést mindig a régebbi ágakon hozza, így az egres fa metszése során sose azokkal kezdjük a ritkítást. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*