Mikor kell metszeni a gyümölcsfákat?

Ahogy eltelik a tél, február vége felé járunk, úgy ideje elkezdeni a fák metszését. Bár a feladatot az egész vegetációs időszakban el lehet végezni, nem szabad túl korán, ugyanis előfordulhatnak nemkívánatos gombafertőzések. Magának a metszésnek a célja, hogy minél nagyobb és minél minőségibb termést érjünk el. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a napfény és a tápanyag mindenhova eljusson. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mikor kell metszeni a gyümölcsfákat. 

A metszés időszaka és célja

Fás metszést nem csak a nyugalmi időszakban végezhetünk, hiszen az alma például nem annyira érzékeny a hidegre. Leghamarabb tehát az almatermésűeket vághatjuk vissza, hiszen ezeknél kisebb az esély a gombás fertőzésre, amelyek a sebfelületen keresztül támadják meg a növényt.

Ezeket a csonthéjasok követik, amik érzékenyek a citospórás fertőzésekre, valamint a gutaütésre is. Biztonyan mindenki hallott már arról, hogy a metszést pirosbimbós állapotban javasolják. Ilyen az őszibarack, amit a legjobb a fagyok utánra hagyni, amikor már nincs hideg és túl sok csapadék. Persze óvatosan, hiszen ezzel óhatatlanul lesodorjuk a virágbimbókat, így tényleg nagyon körültekintőnek kell lenni, ha nagyobb mennyiségben szeretnénk termést.

Mikor kell metszeni a gyümölcsfákat, ha azok csonthéjasok?

Ami viszont a többit illeti, mint a kajszi, a szilva, a meggy, a mandula, a cseresznye, ezek mind visszavághatóak rügypattanáskor, de még a virágzás során végzett metszés sem tesz kárt bennük. Amikor a rügyek megjelennek, nagyjából március közepe és április közepe között, akkor elvégezhető a csemete koronaalakító metszése is. A sebkezelést azonban egyik esetben sem szabad elflelejteni. 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni az alanyok tekintetében?

Vegyük először az almaféléket. Ebbe a csoportba tartozik a körte, a birsalma, valamint a naspolya is, természetesen az alma mellett. A mai ismeretek szerint ezeket a fajtákat nem veszélyeztetik a kórokozók, ezáltal a termőre fordult növényekkel kevésbé lesz gond a csonthéjasokhoz képest. Ezáltal ezeket nyugodtan visszavághatjuk télen is, de itt is figyeljünk a fagypont feletti hőmérsékletre. A sebek kezelésére ebben az esetben is szükség lesz, használjunk valamilyen sebzáró anyagot. 

Csonthéjas fák metszése

A cikkünk elején már beszéltünk arról, hogy ezek a fajták sokkal érzékenyebbek, így metszést semmiképpen ne végezzünk télen. Ennek főként növényvédelmi okai vannak, hiszen akár teljes egészében elhalhat a fa, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Ha a gomba vagy baktérium bejut a fa belsejébe, akkor már szinte mindegy, ugyanis onnan kiírta szinte lehetetlen. A fát lassú halálra ítéltük, ami főként a két barack fajtára igaz. A téli metszés esetén ezeket nem tudjuk megakadályozni, így lehetőleg hagyjuk a műveletet a tavaszi időszakra. 

A kórokozók sosem válogatnak, egyaránt elérik az idősebb fás részeket, valamint a fiatal vesszőket. Így két lehetőség maradt, az egyik a tavaszi virágzás előtt, a másik nyáron, közvetlenül a gyümölcs szüretelése után. Az áprilisi virágzás közben is megtehetjük, azonban fontos, hogy minél közelebb legyünk a virágzáshoz, így kisebb az esélye a gutaütésnek. 

A metszés előnyei

A nyári metszéssel helyreállíthatjuk a téli metszés által okozott károkat. Az azóta kinőtt, új és steril hajtásokat ilyenkor el lehet távolítani, sokkal könnyebben tud tovább fejlődni. A fa fejlődését segíthetjük elő azokban az években, amikor kevés a termés vagy egyáltalán nincs. A legtöbb növény esetén a rövid és a közepes hajtásokon fejlődik a gyümölcs.

Összegezve

Ha tehát kíváncsi voltál, hogy mikor kell metszeni a gyümölcsfákat, akkor bízunk benne, hogy most már jobban átlátod a feladatok időzítését. Két kategória van. Az egyik az almatermésűek, amiket lehet télen metszeni, valamint a csonthéjasok, amiket virágzás környékén érdemes visszavágni, így kisebb az esély a fertőzések kialakulására. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*