Mogyorófa metszése

A mogyorófának vagy bokornak minden háztáji kertben helye van, hiszen nemcsak jól néz ki, hanem a termése is igazán fontos alapanyagnak számít a konyhában. Az arányos növésű, sűrű bokor térhatárolásra és cserjesornak egyaránt kiváló, de fontos, hogy a mogyorófa metszése szép és egyenletes legyen.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelni a mogyoróval kapcsolatban. 

A mogyorófa ültetése

A mogyoró természeténél fogva a tövétől ágazik el, nagyjából 2-5 méter magasra nőhet meg. A talajra nem igazán igényes, de nagyon szereti a jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag földet. A nagyon száraz, valamint a kötött talajban nehezen marad meg, de ezeken a területeken sem lehetetlen mogyorófát nevelni. 

Nincsen szüksége vastag termőrétegre, hiszen sekélyen gyökerezik, nyáron viszont nem árt rendszeresen öntözni. Szereti a fényt, de nem a közvetlen napsugarakat. Télen könnyen átvészeli a hideget, tavasszal a hirtelen hőmérsékletcsökkenések a barkák elfagyását eredményezhetik. Figyeljünk a rendszeres trágyázásra, valamint a környékét évente legalább egy alkalommal szórjuk meg komposzttal vagy trágyával. Ősszel pedig ne felejtsük el felásni az alját és megmetszeni az ágakat. 

A mogyorófa metszése

A mogyorófa jobban bírja, mint a dió vagy a mandula, ugyanis a gyümölcsfák tekintetében ennek van szüksége a legkevesebb odafigyelésre. Azonban nem mehetünk el szó nélkül a metszés mellett, hiszen nagy szüksége van arra, hogy rendszeresen levágjuk róla a felesleges ágakat.

Az egyik megoldás a ritkítás. Ebben az esetben távolítsuk el a talajból feltörő, felesleges tősarjakat, így elősegítjük a nagyobb termés mennyiséget. Mivel egy év alatt a bokor rengeteg ilyen sarjat hozhat. Ha ezeket meghagyjuk, akkor a mogyoró annyira sűrű bokorrá fejlődne, hogy a belső részeken nem tudna termést hozni. Fontos tehát a rendszeres ritkítás, mindig csak pár sarjat hagyjunk meg, így levegőhöz juttatjuk a belső ágakat. Ezzel a folyamattal ifjíthatjuk a fát, viszont fontos megvárni a virágzás végét, hogy a beporzás még megtörténhessen. 

Mikor és hogyan történjen a mogyorófa metszése?

Ahogy az imént említettük, virágzást követően a legjobb ritkítani a növényt. Erre márciusban és áprilisban van lehetőség, hiszen a virágok általában az előző évi hajtásokon jönnek elő, így láthatjuk, hogy melyek a felesleges ágak. A vesszők metszésével a cél, hogy minél több egyéves vesszőt neveljen a mogyoró, hiszen így jóval több termésre számíthatunk. 

Ügyeljünk arra, hogy a bokor sose fejlődjön túl sűrűre. A mogyoró belsejében mindig kellően világos legyen, hogy oda is könnyen bejusson a napfény. Idősebb korra a bokrok elsűrűsödnek, ilyenkor mindenképpen fontos az ifjítási munka. 

Összegezve

A mogyorófa tehát nem egy túlzottan igényes növény, nincs szüksége különleges figyelemre. Fontos azonban a világos hely, a megfelelő vízmennyiség, valamint a rendszeres ritkítás. A mogyorófa metszése nem bonyolult, hiszen csak a felesleges sarjakat kell eltávolítani. A Magnolia fa metszése című cikket is ajánljuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*