A bogyós gyümölcsök gondozása tavasszal

A kertészeti tanácsok közé tartoznak a bogyós gyümölcsök helyes gondozása a tavaszi időszakban. Ide tartozik a málna, a szamóca, a szeder, de még a ribizli is. Azonban a megfelelő metszés, rögzítés és ápolás nem kis munka és némi szakértelmet is igényel. De vajon, hogyan kell gondozni ezeket a növényeket? Ebből a cikkből minden kiderül!

Bogyós gyümölcsök

A kertészeti tanácsokat felsorakoztató online felületek egy része csak a nagyobb fákkal foglalkozik. Az alma-, a körte-, de még a barackfa metszéséről is lehet olvasni, ám nem igazán tudunk meg sokat a különböző bogyós gyümölcsök ápolásáról.

Ide tartozik a finom és ízletes szamóca, az apró termésű málna, az édes szeder, de még a savanykásabb ribizli is. Ki ne szeretné ezeket a tavaszi apróságokat?

A szamóca

Az aprócska szamóca 90%-a víz, de rendkívül magas a C-vitamin tartalma, illetve sok kálciumot is tartalmaz. Nem igényli a nagy meleget, télen is csak –20 fok alatt történik tőfagyás. Tavasszal inkább a virágokra érdemes odafigyelni, hiszen a hidegebb időben azok könnyen elfagyhatnak. Nagy vízigénye csak az éréskor és szeptemberben van, így ilyenkor érdemes öntözni azokat. Nem igényel minőségi talajt, rendkívül jól érzi magát humuszos, illetve homokos földben is. Gondozása viszonylag egyszerű, arra kell odafigyelni, hogy a legyökerezési időszakot követően jól szedjük szét és ritkítsuk meg. Ezzel segítünk a megfelelő terméshozam kapcsán.

A málna

A málna rendkívül alacsony kalóriatartalmú növény, amely nagy mennyiségben tartalmaz savakat, C- és B9-vitamint egyaránt. A téli fagyok nem károsítják nagy mértékben, a hőingadozást azonban nehezen viseli. Erre tavasszal érdemes odafigyelni, amikor napközben már viszonylag meleg van, ám éjszaka még előfordulhatnak gyengébb fagyok. Legjobban a savanyú talajban érzi magát, azonban szinte mindenhol könnyen szaporodik. Ilyenkor érdemes megszabadítani az elszáradt ágaktól, hogy erőt adjunk a friss hajtásoknak.

A szeder

A szeder gondozása hasonlít a málnáéhoz, de jobban viseli a szárazságot. Termését könnyen lehet fagyasztani, de remek lekvár is készülhet belőle. Vannak savanyúbb és édesebb fajták is, illetve megkülönböztethetünk kisebb és nagyobb termésű változatokat egyaránt. Többségük nyár közepén kezd el beérni és viszonylag hosszú ideig fogyaszthatóak.

A ribizli

A ribizli egy savanyú gyümölcs, amely nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, savakat és ásványi sókat egyaránt. A fagy csak virágzáskor károsíthatja, de a túl nagy forróságot sem igazán kedveli. A fekete változata jobban szereti a hűvösebb területeket, a legtöbb vizet azonban mindegyik fajta június környékén igényli.

Összegezve: A bogyós gyümölcsök gondozása némi szakértelmet igényel. A kertészeti tanácsok között megtalálható a növények helyes öntözése, metszése, illetve szaporítása egyaránt. A málna szereti a meleget, míg a fekete ribizli jól elvan hűvösebb éghajlaton is. A többségük azonban jól viseli a hazai teleket, így fagyásveszély nem igazán fenyegeti őket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*