Fák metszése ősszel

Szeptember elején már egyre jobban érezni a friss őszi levegőt, amely éjszakánként fokozatosan hűl le. Jönnek az első fagyok, így már szedhető a csipkebogyó, miközben a fák színes pompában tündökölnek. A növények megkezdik a felkészülést a téli időszakra, amelyben segítségükre lehetünk. Hogyan érdemes metszeni a fákat ősszel? Ebből a cikkből minden kiderül!

Mit metszhetünk az őszi időszakban?

A hidegebb időben megkezdődik a fák gondozása. Elérkezett tehát a cserjék, a díszfák, a nyáron virágzó bokrok, a diófa, az alma, a körte vagy éppen a szőlő metszése. A letermett gyümölcsfákat szinte azonnal visszavághatjuk. Őszi alakító vágást végezhetünk a cseresznyén és a meggyen, de a diófa öregebb és száraz ágait is most vehetjük kezelésbe.

Szóba jöhetnek még a télálló kúszónövények is, mint a lonc, a lilaakác vagy éppen a vadszőlő. Ezek esetében erőteljes metszéssel az oldalhajtásokat akár 20-30-ig is visszavághatjuk. Ezáltal hatalmas súlytól szabadíthatjuk meg a növényt a téli időszakra.

Ne feledkezzünk meg továbbá a lombhullató fákról és cserjékről sem. A lombjuk lehullását követően alkalmunk adódik áttekinteni a növény ágrendszerét. Fontos, hogy minél előbb távolítsuk el az elhalt, gyenge és beteg ágakat, de azokat is, amelyeket egymással kereszteztek.

Azokat a cserjéket pedig, amelyek kevésbé védett helyen vannak a kertben, érdemes legalább a kétharmadukig levágni. Ilyen lehet a szeder vagy éppen a bokorrózsa. Ezzel a hideg és fagyos szelek nem tesznek bennünk kárt, így tavasszal új életre kelhetnek. Ezzel ráadásul a fertőzéseket, illetve a kéregsérüléseket is elkerülhetjük, amelyek a gallyak találkozása miatt alakulnak ki.

Mi maradjon meg a metszés során?

Az őszi metszés során nem érdemes drasztikus metszést végezni. A hidegebb időjárás ugyanis nagy kárt okozhat a növényben. Nemcsak a sebek gyógyulását nehezítjük, hiszen sok esetben a fának a megmaradt részeire sem lesz elegendő energiája. Tehát, ha már most a tavaszi szintre szeretnénk hozni, a fát könnyen fagykárosodás érheti, lehetőségünk sem lesz tavasszal ezt korrigálni. Most csak azoktól az ágaktól kell megszabadítani, amelyekre valóban nem lesz szükség, elszáradt vagy túl öreg, esetleg megtámadta valamilyen betegség.

Mi az, amit nem érdemes ilyenkor metszeni?

Az egyik ilyen növény a füge, amelyet csak tavasszal metszhetünk, mert könnyen megfagyhat. Ez a gyümölcs egy évben kétszer is hozhat termést, így nem egyszerű belőni, hogy mikor is érdemes meggondozni azt. A birshez hasonlóan ez sem reagál olyan következetesen a metszésre, ettől nem ágazik majd szét jobban. Amit nem szabad még ilyenkor metszeni az a cseresznye és a szilva, egyik sem bírja jól az őszi gondozást.

Összegezve: A fák metszése ősszel igényel némi szaktudást, hiszen nem minden növényt gondozhatunk meg ilyenkor. Szóba jöhetnek az örökzöldek vagy éppen az alma- és a körtefa metszése, de nem szabad hozzányúlni a fügéhez vagy éppen a cseresznyéhez, hiszen ezeknek nem lenne elegendő idejük regenerálódni. Nem csak a fák metszése fontos feladat ősszel, van még jó néhány is, amikről a 8 őszi kerti munka, amit nem hagyhat ki című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*