Elhanyagolt gyümölcsfák metszése

Gyakran láthatunk gazdátlan udvarokban, utcán, akárhol olyan gyümölcsfát, mely már nem terem, láthatóan gondozatlan. Sűrű ágak között már a nap sem süt, egyetlen gyümölcsnek sincs esélye megnőni.

Az ilyen elhanyagolt gyümölcsfák nagyon sok kártevőnek adnak otthont, amibe lassan az egész fa belebetegszik. Ezért is nagyon fontos odafigyelni, és idejében a metszés útjára lépni, amivel megmenthetjük ezeket a gyümölcsfákat.

Gyümölcsfák metszése

A gyümölcsfákat minden élvben metszeni kell, még a tavasz beállta előtt. Ezzel megtisztítjuk, megszabadítjuk a fölösleges hajtásoktól és a kártevőktől is. A fának is jót tesz, és a leendő termésnek is.

Amikor egy fát nem metszenek, az ágak arra nőnek, amerre akarnak. Az ágak besűrűsödnek, ezzel meggátolva, hogy levegő és napfény járja át. Ahol nincs fény, ott nem lesz hajtás, nem lesz termés. Lesznek viszont élősködők és betegségek. Ezt a körforgást csak egy alapos fiatalító metszés állíthatja meg.

Elhanyagolt fák metszése lépésről – lépésre

Egy elhagyott, elhanyagolt fa első metszése messziről úgy néz ki, mintha lecsupaszítanánk. A látvány ijesztő lehet, de a fának erre van szüksége. Egy tiszta lapra. A gyökerei megmaradnak, nincs miért aggódni.

Metszés első lépése – Távolítsuk el a sarjakat

Ne a legvastagabb ágakkal kezdjük. Távolítsuk el inkább a gyökérből, törzsből növő sarjakat, amik elszívják a tápanyagot és esélytelenné teszik a fejlődést.

Ne vágjuk őket, hanem húzzuk ki tövestül, amit csak lehet. Ezzel megakadályozzuk, hogy új erőre kapjanak.

Metszés második lépése – Tisztítsuk meg a fát

Az elhanyagolt, esetleg idősebb fákon rengeteg élősködő, kártevő lakik. Ezek miatt betegségek alakulnak ki, elszáradnak az ágak. Vágjuk le mindet. ezeknek az eltávolítása nagyon fontos a fa védelme, túlélése szempontjából.

Metszés harmadik lépése – Alakítsuk ki a koronát

Képzeljük el, milyennek kell lennie ahhoz, hogy elegendő fényt kapjon, és levegős legyen a korona. Aztán lássunk neki, és vágjuk le az összes feleslegesnek tartott ágat, tőből.

És csak ezután vágjunk le bármennyit a vázágakból.

Vigyázzunk a vastag ágakkal, érdemes alulról belefűrészelni, és csak azután fűrészelni felülről. Ezzel megvédjük attól, hogy behasadjon. A hasadás garantáltan fertőzéseket hoz magával, legyünk óvatosak.

Metszés negyedik lépése – Metsszük vissza a maradékot is

A megmaradt váz ágakat is metsszük vissza, vagy az egészséges vesszőig, vagy egy ideális hajlatig. A hajlatokból jöhetnek az új hajtások.

Metszés utolsó lépése – Sebkezelés

A vágott, sebzett felületeket kezeljük le, különben jönnek a kártevők és a fertőzések, és a munkánk kárba vész.

A nagyobb sebzési felületeket éles késsel vagy kacorral vágjuk teljesen simára, majd kenjük be oltóviasszal, fasebkátránnyal vagy olajfestékkel.

Az üregeket, odvas sebeket tisztítsuk ki, oldalukat vágjuk simára, azután töltsük ki a rést cementhabarccsal, ezt nevezzük plombázásnak. megakadályozzuk a beköltözést.

Ha követtük a lépéseket, most van egy frissen nyírt, szellős, délceg, növekedésre kész gyümölcsfánk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*