Almatermésű gyümölcsfák metszése

Minden fának megvan a megszabott metszési ideje. A tél vége a gyümölcsfák karbantartásának időpontja. Ezeket ilyenkor érdemes felfrissíteni, ugyanis ekkor még nem indul meg a nedvkeringés, még nincs lombkorona, így sokkal jobban áttekinthetőek az ágak, illetve a sarjak. Időjárás függvényében már február közepétől megkezdhetjük a gondozásukat.

A termőre fordulást követően, a fenntartó metszések időpontjának kiválasztásának különbséget kell tennünk az almatermésűek és a csonthéjas fajok között. A kétfajtát két különböző időpontban szükséges gondozni, de még ezeken belül is lehetnek különbségek.

Ebből a cikkből kiderül, hogy az almatermésű gyümölcsfákat mikor érdemes metszeni, hogy jó terméshozamot érjünk el.

Almatermésűek metszése

Az almatermésűek családjába az alma, a birs, a körte és a naspolya tartozik. Ezeket a gyümölcsfákat nem fenyegeti a gutaütés kórokozója, így ezek kevésbé érzékenyek a metszési időpont megválasztására.

Az almatermésűeket akár télen is megmetszhetjük, de csakis akkor, ha a hőmérséklet fagypont felett van. Nulla – de inkább öt – fok alatt ugyanis kárt okozhatunk a fákban és a szövetekben. Nyáron érdemes zöldmetszést alkalmazni. Erre a legjobb időpont a július és augusztus közti időszak. Ekkor szükséges a felfelé növekvő vesszőket kivágni, így visszaszorítani a fa növekedésének sebeségét.

Tartsuk szem előtt, hogy a termőrészek és a hajtásrügyek azonos mennyiségben legyenek a minőség elérése érdekében. Hiába van rengeteg almánk vagy körténk, ha a levelek és a következő évi termőrészek alig fejlődnek ki.

Körtefa metszése

A körte nem annyira ellenálló, mint a többi, viszont rendszeres gondozással könnyen csökkenthetjük a vegyszeres védelem szükségességét. A fán maradt gyümölcsök betegséget terjeszthetnek. A körtét előszeretettel támadja meg a gomba, így érdemes a rohadt terméseket leszedni, hogy a spórák ne fertőzzék tovább a növényt.

A Körtefa metszése című cikket is ajánljuk.

Almafa metszése

Az almafák koronájának külső részein növekvő ágak termékenyebbek az idősebb társaiknál. Ezáltal a növény törzséhez közelebbi ágakon egyre kisebb mértékű terméshozamra számíthatunk. Az almafa metszésének célja, hogy késleltessük a korona elöregedését. Az almafa metszésének egyik alapszabálya, hogy minél erőteljesebben növekszik a gyümölcsfa, annál későbbre kell halasztani a metszést. A klasszikus téli metszés legjobb időpontja a február vagy a március, nem sokkal az új hajtások megjelenése előtt. Ekkor már szépen lassan megindul a nedvkeringés, amely segíti a sebgyógyulást.

Az Almafa metszése című cikkben bővebben foglalkozunk vele.

Birsalma metszése

A birsalmafák metszését évente kell elvégezni. Ha nem tesszük meg, akkor pár év alatt túlnő és nem terem annyi gyümölcsöt, mint amennyit elvárnánk tőle. A birsalma metszését késő ősszel vagy tél végén kell megejteni, ugyanis nagyon később virágzik és még később érik be rajta a gyümölcs. Nem szabad azonban túl sokat várnunk tavasszal, mert kockáztatjuk az évi termést. A növény ugyanis nem az idősebb, hanem az új vesszőkön hozza a gyümölcsöt.

Összegezve

A metszési időpont megválasztását az határozza meg, hogy csonthéjas vagy almatermésű fát szeretnénk gondozni. Az almatermésű gyümölcsfák sokkal ellenállóbbak, így azokat akár télen is metszhetjük. Nyáron inkább a zöldmetszésre koncentráljunk, amelyet július és augusztus között érdemes megtenni. Ez alól kivétel a birs, amely később virágzik és terem, mint a csonthéjas társai. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy bármilyen időpontot is választunk, a sebeket kezelni kell valamilyen sebzáró anyaggal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*