Meggyfa metszése

A meggyfát speciális metszéssel jóval nagyobb termésmennyiségre lehet bírni, ehhez azonban tisztában kell lenni a folyamat lépéseivel. Fontos azonban, hogy mindenképpen végezzük el a metszést, hiszen csak így védhetjük meg a növényt a kártevőktől és a betegségektől. Ahogy elérkezik a tavasz, ideje tehát nekilátni a kerti munkálatoknak. Lássuk, hogyan zajlik a meggyfa metszése! 

Mit érdemes tudni a gyümölcsfáról? 

A szorgos kertészek, ahogy véget érnek a fagyok, már mennek is a kertbe dolgozni. Ilyenkor szükség van a veteményes megtisztítására, a gyümölcsfák gondozására, amibe beletartozik a meggyfa is. Bár a virágzásra és a szüretelésre még bizony várni kell, a korona alakításával és a felesleges ágak eltávolításával nem lehet már várni. 

A meggyfa egy könnyen szaporodó, igen nagyra megnövő gyümölcsfa, amelyet valaki vagy szeret, vagy nem. A termés ugyanis eléggé savanykás – bár már akadnak édesebb változatok is – sokan még mindig nem tudnak vele mit kezdeni. A lekvár és a befőttkészítés mellett sok mindenre alkalmas a gyümölcs, így érdemes megóvni a fát a betegségektől és a hatalmas termésmennyiségtől.  

Meggyfa metszésének lépései 

A munkát rügyfakadás előtt kell elvégezni, közben pedig ügyelni kell arra, hogy a korona belső részébe elegendő nagyfény és levegő jusson. A meggyfa metszése nem bonyolult, csak megfelelő kerti szerszámokra van szükség, hogy megápoljuk a növényt. Nagyon fontos ugyanis, hogy éles és tiszta eszközöket használjunk a művelet során, ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy a metszőollón kórokozók telepedtek meg, amik kárt tehetnek a hajtásokban. A gyümölcsfa metszésének alapszabálya tehát a megfelelő kézi szerszámok alkalmazása.  

Mit kell tenni az ültetéskor? 

Ahogy megvan az ültetőgödör, nekiláthatunk a metszésnek. Ilyenkor ki kell választani három vagy négy nagyobb vázágat, amiket érdemes kétharmadra rövidíteni. A vázágak csúcsát, illetve a sudárvessző tetejét összekötő háromszög felső szöge mindig 120 fok legyen, míg a leendő fő ágaknál törekedni kell a 45 fokos szögre.  

Melyik ágakra érdemes figyelni? 

Érdemes továbbá szem előtt tartani, hogy a virágok nagy része az egy-, illetve a kétéves ágakon nyílnak, így ezekre a részekre fokozottan figyeljünk a metszés során. A kifejlett és idősebb fákon már akár másfél méteres vesszők is képződhetnek, amiknek csak a végén lesz egy-egy kisebb vessző. Érdemes ezeket a leívelés legmagasabb pontján lévő rügyre visszametszeni, hogy a növény ne menjen túl magasra. Így ugyanis megnehezítjük a szüretet, ráadásul nem is lesz annyira erős a gyümölcsfa.  

Mivel óvható meg a gyümölcsfa? 

A meggyet bár sokszor elkerülik a betegségek, azért rengeteg olyan kórokozó van már, amely kárt okozhat a fában. Ilyen a monília, ami a levelek sárgulásához és a hajtások elhalásához vezethet. Ezen segíthetünk azonban a rügyfakadás előtt elvégzett, majd pedig a szüretet követően történő lemosó permetezéssel.  

Összegezve 

A meggyfa metszése tehát nem tér el sokban a többi gyümölcsfáétól, ugyanúgy tavasszal van szükség a gondozásra, mint a nektarin, az alma, vagy éppen a körte esetében. Fontos azonban, hogy ne engedjük túl magasra az ágakat, hiszen azzal nagyban megnehezítjük a szüretelést.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*