Zöldségek, amiket novemberben ültethet

Ha azt gondolja, hogy az év egyetlen olyan időszakában érdemes zöldségeskertet ültetni, amikor meleg van, gondolja át újra. Bár a kertészkedés általában a kora tavasztól a késő nyárig tartó időszak tevékenysége, sok olyan hűvös évszakú zöldségféle van, amely a hideg időjárás alatt is szívesen terem. Ismerje meg, mely levél- és gyökérzöldségeket érdemes novemberben ültetni, hogy konyhája egész télen át egészséges zöldségekkel legyen ellátva. Novemberi zöldségeket mutatunk.

Nincs is jobb, mint saját termesztésű zöldségek az ételkészítéshez, és a kertészkedésnek nem kell ősszel véget érnie.

November a tökéletes időszak a hűvös évszakra való zöldségek, például a kelbimbó, a rebarbara, a koriander és más ízletes zöldségek ültetésére, akár kertben, akár magaságyásban termeszted őket.

Novemberi kert termesztése hűvös időjárású növényekkel

Gyakran tavasszal és nyáron végezzük a legtöbb ültetést, de sok olyan zöldség van, amely szeret az év hűvösebb hónapjaiban termeszteni, valamint gyógynövények, amelyeket ősszel ültethetünk.

Fedezze fel, hogy mit ültessen a hűvös novemberben, és találjon termesztési tippeket, hogy a zöldségek egészségesek és ízletesek maradjanak.

Milyen zöldségeket ültessünk novemberben?

A kertben való termesztés során számos zöldséglehetőség van, de vannak olyanok, amelyek nem alkalmasak a hideg hónapokban való termesztésre.

Novemberi zöldségek

 • Rebarbara
 • Póréhagyma
 • Metélőhagyma
 • Kohlrabi
 • Spárga
 • Kelbimbó

Mit lehet ültetni novemberben? Valójában elég sok zöldséget lehet ültetni az évnek ebben az időszakában. Néhány kedvenc a rebarbara, a póréhagyma, a metélőhagyma, a karalábé, a spárga és a kelbimbó.

A rebarbara magokat a nyugalmi állapot beállta után ültesse el, a karalábé pedig alkalmas arra, hogy déli államban termessze. A spárga évelő növény, ami azt jelenti, hogy ha magról ültetsz spárgát, az évről évre visszatér, a metélőhagyma pedig leginkább konténerbe ültethető és bent, napos ablakpárkány előtt termeszthető.

Ha póréhagymát ültet a földbe, kora tavaszig nem biztos, hogy sok növekedést fog látni.

A téli hónapokban ültetendő zöldségek esetében fontos, hogy megfelelő talajban és szerves anyagban termesszük őket, és néhány centiméternyi mulcsot terítsünk a földre, hogy a növények ne fagyjanak meg.

Novemberben termeszthető leveles zöldségek

Ha szereti a friss zöldségeket, de nincs türelme kivárni, amíg megnőnek, a leveles zöldségek remek választásnak bizonyulnak, mivel gyorsan nőnek. Íme néhány leveles zöldség, amelyet novemberben termeszthetsz, hogy egész télen élvezhesd a salátákat.

Leveles zöldek

 • Kelkáposzta
 • Mángold
 • Rukkola
 • Mizuna saláta
 • Endíviasaláta
 • Kelkáposzta

A novemberi ültetéshez a legjobb választásunk a káposztasaláták, mint a kelkáposzta és a kelkáposzta, mivel ízük édessé válik, amikor a fagy megcsókolja őket.

A november a mángold termesztési szezonjának része. Ha késő ősszel ülteti a mángoldot, akkor januárban már betakaríthatja, és a Mizuna és az Endívia salátafélék is jó választásnak bizonyulnak.

Mindezek a levélzöldségek ideális zöldségek a tavaszi termesztéshez is. Nem bánják a hűvös időjárást.

Novemberben ültethető gyökérzöldségek

Az olyan gyökérzöldségeket, mint a burgonya és a sárgarépa, nagyon könnyű termeszteni, és a hűvös hőmérsékletet is jól tűrik. Fedezze fel, mely gyökérzöldségeket érdemes novemberben termeszteni, hogy a gyökérpincéje jól feltöltött legyen.

Gyökérnövények

 • Burgonya
 • Paszternák
 • Répa
 • Retek
 • Sárgarépa

A novemberi kertalapítás csodálatos módja annak, hogy második zöldségtermésed legyen, és a gyökérzöldségek az egyik legegyszerűbbek közé tartoznak.

Azonban nem minden fajta alkalmas a hidegben való termesztésre. A rukkolának például hosszú a tenyészideje, és hűvös időben kell beérnie, ezért a legjobb, ha kora nyáron ültetjük.

Bár az őszre úgy gondolunk, mint a vegetációs időszak végére, még akkor is lehet zöldségeket termeszteni, ha hideg régióban élünk. A 8 gyorsan növő zöldség őszre című cikkben ehhez adtunk ötleteket.

A legfontosabb, hogy szívós, hidegtűrő növényeket válasszunk, és napos helyre ültessük őket, vagy hideg kerettel védjük őket. Adja meg nekik a kívánt gondoskodást, és egészséges termést biztosítanak Önnek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*