A 8 legszebb őszi virágzó növény, ami nem maradhat ki a kertből

A ragyogó és színes nyár után válassza ki a megfelelő növényeket, hogy kertje a hidegebb hónapokban is élénk legyen.

Gyakran elhanyagolja kertjét ősszel és télen? Fogadja meg, hogy idén változtat ezen, hiszen a megfelelő őszi növények kiválasztásával friss és színes maradhat a kültér – még akkor is, ha a hőmérséklet csökken.

Szeptember valójában remek időszak a növények ültetésére; a talaj még meleg, és elég esőnek kell esnie ahhoz, hogy minden beágyazódjon. Ahhoz, hogy a kertben megmaradjon a nyári színek pompája, olyan őszi virágzású növények keverékét választanánk, mint például a napfényt kedvelő kínai plumbago, egy csodálatos cserje kobaltkék virágokkal.

Az ősz további részében a színeket már kicsit nehezebb megtalálni, de az Aster x frikartii ‘Monch’ cserje levendulakék színű, élénksárga közepű csillagokat fog nyújtani. És próbáljon meg helyet találni a télen virágzó kaméliáknak; ezek váratlanul egzotikus virágokat hoznak karácsonykor – a Camellia x vernalis ‘Yuletide’ különösen szép. Savanyú talajt igényelnek, ezért lehet, hogy a kültéri növénycserépbe erikátos komposztot kell töltenie.

Melyek a legjobb őszi virágzású növények, amelyeket a kertben érdemes termeszteni? Akár kezdő, akár tapasztalt kertész, ez a 8 őszi növény segíteni fog abban, hogy zöld területei virágozzanak. E szívós kis növények és cserjék némelyike túléli a változó időjárást, és dacolva a hideggel és a széllel, színfoltot jelentenek, és feldobják a szeles őszi napokat.

1. Krókuszok


A zordabb őszi időjárás a krókuszokat a földön keresztül kényszeríti felfelé, így ezek a hidegebb időjárás tökéletes ellenálló növényei. Az ikonikus, csésze alakú virágok remekül mutatnak cserepekben és szegélyekben, de ültessük őket fák és bokrok alá, ahol védve lesznek a heves esőzésektől.


2. Ciklámen


A növényvilág közkedvelt hőse, a ciklámen ősztől tavaszig virágba hozható. Virágai piros, rózsaszín és fehér árnyalatokban pompásan mutatnak cserépben vagy fák alá ültetve. A Cyclamen hederifolium a szokásos választás az őszi virágoknak, mivel a téli időjárást viszonylag sértetlenül vészeli át.


3. Téli aconit


A boglárkához hasonló megjelenésű, szép sárga virágú téli aconit, amely leginkább lombhullató fák és cserjék alatt terem. A téli akonit a gazdag, nedves talajt kedveli a kert árnyékos részein.


4. Árvácska


Egész évben a kertészkedés egyik alapdarabja, az árvácska egyes fajtái azonban abbahagyják a virágzást, amikor az időjárás nagyon lehűl. Ebben az esetben válasszon speciális téli virágzású árvácskákat, amelyek késő tavaszig kitartanak, hogy felturbózzák a kert színét.


5. Kender


A strapabíró kender gyakran megtalálható a lápokon, mivel sokoldalú növény, amely képes elviselni a zord időjárást. A kender élénk rózsaszín, fehér és lila szirmai miatt kiválóan alkalmas alacsonyan növő textúrákhoz, és cserepekben is remekül mutat.

6. Aszter / őszirózsa


Az apró levendulakék virágok késő nyáron és ősszel tűnnek ki, és az esti fényben kelnek igazán életre. Az aszter szereti a sok napsütést és a jó vízelvezetésű talajt, ezért az árnyékos területektől távol ültessük.


7. Dália

Bár a dáliák a forró nyári hónapokban kezdenek virágozni, ezek a virágok augusztustól szeptemberig a legjobbak, áthidalva azt az időszakot, amikor más évelők kezdenek elfáradni. A legjobban a szegélyekbe illeszkednek, számos színben és méretben kaphatók, és szinte bármilyen színösszeállításhoz illenek.

Zárszó

Természetesen olyan sok más virágot lehetne megemlíteni, hogy oldalakat lehetne tele írni velük. Rengeteg a lehetőség, mindenki ízlése szerint válogathat. Az őszi virágok ültetése mellett persze vannak még őszi kerti munkák, amikről a 8 őszi kerti munka, amit nem hagyhat ki című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*