8 őszi kerti munka, amit nem hagyhat ki

Érjen el nagyszerű eredményeket az őszi kertben, és legyen készen a tavaszra. Ismerje meg a kilenc legfontosabb teendőt, amit ősszel a kertjében el kell végeznie.

Az ősz azt jelenti, hogy az időjárás lehűl. Itt az ideje a sütőtöknek, az őszi fesztiváloknak és az almabornak! De még nincs itt az ideje, hogy feladja a kertjét! Csak néhány alapvető feladat van az őszi ültetéshez és a kert gondozásához.

1. Őszi ültetés

Ha az első fagyok időpontja szeptember végére vagy októberre esik, még szeptemberben is ültethet őszi kertet.

A kerttervezési táblázatok használatával igazán könnyen kiderítheti, hogy pontosan mikor kell elültetnie az őszi kertjét. Még ha túl késő is ahhoz, hogy magról kezdjen, a faiskolában biztosan talál növényeket.

Keresse meg az ősszel termeszthető, fagytűrő zöldségeket. Ezek közül néhányat említhetünk:

 • brokkoli
 • karfiol
 • saláta
 • kelkáposzta
 • mángold
 • káposzta
 • kelkáposzta
 • paszternák
 • spenót
 • retek
 • hagyma
 • fokhagyma
 • fehérrépa
 • cékla
 • sárgarépa

Az őszi kert tervezése nem sokban különbözik a tavaszi kert tervezésétől. Csak győződjön meg róla, hogy figyeli az időjárást, és van egy terve arra, hogy megvédje növényeit az éjszakai fagyoktól.

Ne felejtse el, hogy rengeteg őszi virágot is ültethet, hogy a színeket és a hasznos rovarokat is boldoggá tegye.

Melyik zöldséget érdemes ültetni ősszel? Ehhez adunk néhány tippet a 8 gyorsan növő zöldség őszre című cikkünkben.

2. Ősszel ki kell gyomlálni az elhalt növényeket

Ki kell takarítani a nyári kertet, mielőtt túl hideg lesz. Ha a növények elhaltak, nagyon hasznos, ha minél hamarabb eltávolítjuk őket. A gombabetegségek és számos kerti kártevő az elhalt levelekben és szárakban telel át.

Csak azokat az egészséges növényeket komposztálja, amelyek nem mutatják a betegség jeleit. Ez különösen igaz a paradicsomra, amely gombabetegségeket hordozhat, amelyek a komposztban terjednek.

3. Műveljük meg a talajt!

A talajművelésnek vannak hátrányai. Ha túlzásba visszük, felkavarja a gyommagvakat, megzavarja a talajbaktériumokat, gombákat és a földigiliszták környezetét, és fokozza az eróziót.

De van néhány igazán jó ok, amiért úgy dönthet, hogy megműveli a kertjét.

Okok az őszi kerti talajművelésre:

Először is, a talajművelés a leggyorsabb módja annak, hogy a talaj készen álljon az ültetésre, különösen, ha új kerti ágyást kezd. A talaj megmunkálása segít felbontani a kemény és tömörödött talaj csomóit. A gyökereket is feltöri, és elpusztít néhány gyomnövényt.

Csak a talaj felszínén jelenleg növekvő gyomokat öli meg, és rengeteg gyommagot serkent a növekedésre, így ez csak ideiglenes megoldás.

Az őszi talajművelés a hernyók és bogarak bábjait is felfedezheti, amelyeket el kell távolítani, ha látjuk őket. A talajmarót komposzt, trágya vagy lombanyag beépítésére is használhatja.

Hogyan kell helyesen megművelni a kertet?

Ha úgy dönt, hogy megműveli őszi kertjét, először kaszáljon le minden gyomot vagy takarónövényt, és néhány nappal később művelje meg a talajt. Ezután várjon 4-7 napot a talajművelés után a komposzt, a trágya vagy a mulcs kijuttatásával, hogy a talajműveléskor kihúzott gyomoknak legyen idejük kiszáradni és elpusztulni.

Ezután fontos, hogy a kerti talaj tetejét erősen mulcsozza, vagy élő mulcsként használjon takarónövényt.

A mulcsozás/takarás mind a talajművelés nélküli, mind a szántóföldi kertben fontos, és valójában ez a titka a gyomnövény-problémák csökkentésének és a kerti eredmények javításának.

A talajművelés történhet kézi talajművelővel, elektromos/gázüzemű talajművelővel vagy traktorral. Ültetés vagy takarónövényekkel történő vetés előtt gereblyével vagy vontatósóval simítsa el a megművelt talaj felszínét.

4. Takarónövények elterítése

A fedőnövények arra szolgálnak, hogy tápanyagokat és szerves anyagokat adjanak a talajhoz, megvédjék a talajt a kiszáradástól és elnyomják a gyomok növekedését.

A mi kertünkben mamut vörös lóherét, osztrák téli borsót, téli rozsot és rozst használunk őszi takarónövényként.

A takarónövények ugyanúgy használhatók a kerti ágyásokban, mint ahogyan mi használjuk őket a gazdaságban. Válassza a vörös lóherét, ha könnyen kezelhető nitrogénmegkötő fedőnövényt szeretne a kerti ágyásokba.

A takarónövények esetében a legfontosabb, hogy sűrűn ültessük őket, és vágjuk le, mielőtt virágba borulnának és magot vetnének. Amikor virágba borulnak, elkezdik felhasználni a talajba juttatott tápanyagokat.

5. Ültessünk hagymákat és fákat

Ha szereti a kora tavaszi nárciszokat és tulipánokat, akkor az ősz a megfelelő idő az ültetésükre. Ez a tökéletes időszak a cserjék, valamint a dísz- és gyümölcsfák ültetésére is.

Győződjön meg róla, hogy az első fagy még néhány hétre van, hogy az új növényeknek legyen idejük alkalmazkodni a kertjéhez, mielőtt a fagyos időjárás beköszönt.

A nárciszok kora tavasszal jelennek meg. Kora ősszel ültesse el a hagymákat.

6. Építsen sorköztakarókat

Ha úgy dönt, hogy már most beülteti az őszi kertet, legyen egy terv arra az esetre, ha mégis fagyna, amíg a növények nőnek. A fagyvédelem lehet olyan egyszerű, mint egy szövethuzat, például az Agribon, amely éjszakára a növények tetejére kerülhet.

Bármilyen így használt szövethuzat jól működik a korai fagyok esetén, amikor a nappali hőmérséklet még mindig jóval fagypont felett van.

Rugalmasabb megoldásként az Agribon vagy félig átlátszó műanyag fólia karikák fölé helyezve egy kis alagutat hozhat létre, amelyet éjjel-nappal a helyén lehet hagyni.

Csak arra vigyázzunk, hogy a műanyag alatt ne legyen túl meleg. Az alagút végeit nappal kinyitva elegendő levegőáramlást kell biztosítani a növények számára.

Egy másik lehetőség, hogy vásároljon vagy építsen egy hidegházat a növényei számára.

Salátakeverék termesztése kis karámalagútban.

Ez a salátakeverék egy vastag műanyag fóliából készült alagút alatt nő.

Ha a növényei nagyon érzékenyek a fagyra, gondoskodjon arról, hogy olyan edényben legyenek, amelyet télire át lehet vinni egy fedett vagy üvegezett verandára, vagy akár a ház egy napos ablakához.

7. Mulcsozza az ágyásait

Ahogy a bejegyzésben már korábban említettük, a mulcsozás a legfontosabb dolog, amit a kertért tennie kell.

A mulcsozás a tél folyamán több célt is szolgál: megvédi a talajt az eróziótól, elzárja a fényt, hogy csökkentse a gyomok növekedését, és szerves anyagot ad a talajhoz, ami segít, hogy tavasszal egészségesebb legyen a kert.

Mulcsozással kapcsolatos fontos információk:

 • A legjobb eredmény érdekében a mulcsnak legalább 3 hüvelyk vastagságúnak kell lennie.
 • Használhat kartont, újságpapírt, fűnyesedéket és lehullott leveleket faforgács vagy szalma alá rétegezve.
 • A mulcs jó búvóhely lehet a kártevők számára a télre. Ha a kertjét nem ültette be (parlagon heverő) őszre, az első fagy után mulcsozzon, hogy csökkentse a kártevők számára a lehetőséget, hogy meghitt otthont teremtsenek maguknak.
 • A mulcs kiváló szigetelőanyag a növények számára, amelyek ellenállnak némi fagyos hőmérsékletnek és hónak. Ha őszre és télre ültette el a kertjét, akkor tegyen le egy vastag réteg mulcsot, amint a növények 3-4 hüvelyk magasak, és még az első fagy előtt.
 • A mulcs a takarónövények mellett is alkalmazható, ha a takarónövény nem elég vastag ahhoz, hogy az egész talajt befedje.

8. Minden ősszel metsze meg a fákat és bokrokat

Sok növénynek, fának és cserjének jót tesz egy őszi metszés. Vágja vissza azokat a növényeket, amelyek túlnőtték a helyüket, és ritkítsa meg az ágakat, hogy ne szorongassák magukat.

Legyen óvatos a metszéssel, amíg még meleg az idő. Ha a növény még nem kapta meg a nyugalmi állapotba vonulás jelét, akkor a hideg idő beköszöntével új hajtásokat indíthat, amelyek fagyási sérülésekre hajlamosak lesznek.

Itt az ideje az olyan évelő növények, mint a napraforgók, díszfüvek és hosták osztásának is.

A Fák metszése ősszel című cikkben ehhez nyújtunk segítséget.

Összegzés

Tehát van munka bőven ősszel is a kertben. A felsorolt feladatokat mindenképp ajánljuk, de persze sok más is lehet még. Végül még egy plusz tipp…

Amit ne tegyen: Ne trágyázza a kerti ágyásokat

A trágyázást kora tavasszal és nyáron kell elvégezni. Ahogy a meleg időjárás mérséklődik, a növények lelassítják növekedésüket, így nem lesz szükségük extra tápanyagokra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*