Csonthéjas gyümölcsfajok metszése

A metszési idő nagyban függ az időjárástól, illetve a fafaj típusától. A termőre fordulást követően különbséget kell tennünk almatermésűek és csonthéjas fajok között. A kétfajta fát két különböző időpontban szükséges gondozni, de még ezeken belül is lehetnek különbségek.

Ebből a cikkből kiderül, hogy az csonthéjas gyümölcsfákat mikor érdemes metszeni, hogy jó terméshozamot érjünk el.

Csonthéjas gyümölcsfajok metszése

A csonthéjas gyümölcsfajok közé tartozik a kajszi- és az őszibarack, a cseresznye, a meggy, a szilva és a mandula. Ezekhez télen semmilyen formában ne nyúljunk. Ennek főként növényvédelmi okai vannak, hiszen a fagyos időben a sebeken át fertőznek legjobban azok a kórokozók, amelyek ezek pusztulásáért lehetnek felelősek. Ha a baktériumok bejutnak a szövetekbe, esélytelen kiirtani őket, ezáltal a fák halálra vannak ítélve.

A csonthéjas gyümölcsfajokat két időpontban metszhetjük meg. Első sorban tavasszal van rá lehetőségünk, a fa virágzása előtt vagy közben. A fontos a csonthéjasokkal kapcsolatban, hogy minél közelebb legyünk a virágzás időpontjához. A metszést semmi esetre se kezdjük meg március 10. előtt, hiszen ezt követően még bármikor lehet hideg, fagy vagy akár hó is. A másik ok, ami miatt nem érdemes ezen időpont előtt metszésbe kezdeni, az az, hogy a kórokozók ezt követően már nem fertőzőképesek. A fa ekkor már biztonságban tud gyógyulni.

A másik megfelelő időpont nyáron van, közvetlenül a szüret után. Ha már minden gyümölcsöt leszedtünk, akkor ismét lehetőségünk adódik egy kicsit korrigálni a korábbi metszéseken. Fontos, hogy a fertőzés veszélye miatt szeptember 10-ig fejezzük be a metszési munkálatokat. A nyári ritkítás javítja a gyümölcsfák téltűrő képességét.

Barackfa metszése

A kajszi és őszibarack fák metszését két időpontban végezhetjük el. Tavasszal a rügyfakadást követően, a már említett gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek. A nyári metszés alkalmával a gallyakra kell koncentrálni és ezeket szükséges megritkítani. Emellett ekkor lehetséges a vastagabb fás részek eltávolítása is. Mivel a barackfák fagyérzékenyek, így teljes metszést semmiképp ne végezzünk rajta ebben az évszakban, ilyenkor maximum előmetszést csináljunk. A tél végén a fagykár elkerülése miatt érdemes a metszést befejezni.

Szilvafa metszése

A szilvafa metszését, hasonlóan a többi csonthéjas gyümölcsfához, tavasszal kell elvégezni. A szilvafák többsége sűrű lombkoronát növeszt, ezért fontos, hogy még rügyfakadás előtt végezzük el a növény gondozását. A fajta azok közé tartozik, amelyek kevés odafigyelés mellett is tökéletesen kifejlődnek. Csak a sűrű koronát és a magasra való növekedést szükséges karbantartani, így nagy terméshozamot érhetünk el, amelyet könnyet betakaríthatunk.

Cseresznyefa és meggyfa metszése

A cseresznye- és a meggyfa esetében mindenképpen meg kell várni a virágzás kezdetét. Ezeket a fajtákat ugyanis nagyon könnyen megtámadják a kórokozók, amelyek a fiatal és idősebb ágak rákos elhalását, illetve a gutaütést okozzák.

A cseresznyefa esetében a metszés ideje tavasztól a szüret utánig terjedhet. A koronáját a telepítés utáni 3-4. évben alakítjuk ki. A meggyfák egy része felfelé törekvő, merev ágazatú fajták. A bokorszerűek esetében 4-5 év alatt kell kialakítani a koronát. Mind a két fafajnál a szüret után szükség szerint erősebben meg kell metszeni a könnyebb szedhetőség érdekében.

Összegezve

A metszési időpont megválasztását az határozza meg, hogy csonthéjas vagy almatermésű fát szeretnénk gondozni. A csonthéjas gyümölcsfák sokkal kényesebbek az időjárás viszontagságaira. Ezeket érdemes inkább virágzás környékén metszeni, de március 10. előtt semmiképpen se kezdjünk bele a munkálatokba. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy bármilyen időpontot is választunk, a sebeket kezelni kell valamilyen sebzáró anyaggal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*