Facsemeték tavaszi metszése

A fiatal fákra sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint az idősebb társaikra. Ezeknek tavaszi gondozása nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz a későbbi terméshozamuk. Az ősszel és a tavasszal kiültetett facsemeték első metszése nagyon jelentős tehát a fa életében. A facsemetéknek nem teszünk jót azzal, ha csak félve vágjuk le a felesleges ágakat, hiszen ezzel határozzuk meg a korona alakját.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelni a facsemeték első tavaszi metszése során.

Az ősszel ültetett csemeték metszése

Az ősszel ültetett facsemeték vegetációja tavasszal korán beindul. A hajtó- és a virágrügyek idejében kifakadnak, a hajtások lendületesen kezdenek el fejlődni. Az ilyenkor kiültetett gyümölcsfák egy évvel korábban virágoznak, mint a tavasszal eltett társai. Sokkal jobb a tápanyag ellátásuk és sokkal ellenállóbbak is lesznek a kártevőknek és betegségeknek.

A kajszi- és az őszibarackfák metszését hagyjuk a virágrügyek bomlásának kezdetére. Míg egyes fajok, mint a dió, szabályos koronát növesztenek, addig az alma- és szilvafák sűrű lombkoronára hajlamosak. Ezekre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kezdetekkor.

Suháng metszése

Akár ősszel, akár tavasszal ültetjük ki, a metszésre csak és kizárólag a tavaszi rügyfakadás előtt kerülhet sor. Ha csak suhángot választunk, akkor először a kívánt törzsmagasság felett négy-öt rüggyel metsszük vissza.

Koronás csemete metszése

A koronás csemeték vesszőit ugyanúgy négy-öt rügyre vágjuk vissza, de a törzs meghosszabbításában, függőlegesen nőtt vesszőket hagyjuk egy kicsit hosszabbra. A vékony vesszőket rövidebbre, míg a vastagabbakat vágjuk hosszabbra.

Akár suhángot, akár koronás csemetét metszünk, mindig a vesszők kivágásával kezdjük, így elkerülhetjük, hogy a korona belseje ne kapaszkodjon fel, a termőrészek pedig egyenletesen helyezkedjenek el. Ezzel elkerülve, hogy a későbbiekben túl sűrű legyen a lombkorona. Az a termésnek és a fának sem tesz jót, hiszen a gyümölcsök nem tudnak időben beérni. Ráadásul a minősége sem lesz olyan jó, mintha elegendő figyelmet fordítottunk volna a korona kialakítására. Ha nem szánunk elég időt a folyamatra, akkor az a későbbiekben nehezen helyrehozható. A korona feletti sudarat, a fa tengelyét az utolsó vázág kezdeménytől számítva 30 centi magasságban vágjuk vissza.

A metszés alatt keletkezett ágakat mindenképpen össze kell gyűjteni és eltávolítani a fák közeléből, ezzel megakadályozva a kártevők és betegségek terjedését.

Fontos azonban, hogy a gyümölcsfacsemeték alakító metszését 4-6 évig, a termőre fordulásig minden év tavaszán kell elvégezni. Ezt követően fajtától függően már máskor is hozzányúlhatunk és gondozhatjuk.

Összegezve

A csemeték metszésére sokkal nagyon hangsúlyt kell fektetni. Az első két-három év meghatározó, de ekkor csak és kizárólag tavasszal gondozzuk meg a gyümölcsfákat. Az ültetésre a legjobb időszak októberben van, hiszen ekkor még van ideje regenerálódni, ráadásul sokkal ellenállóbb lesz, mint a tavasszal ültetett társaié. A korona kialakítására különösen oda kell figyelni, hiszen, ha túl terebélyesre hagyjuk, akkor azt a későbbiekben már nehezen tudjuk korrigálni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*