Oszlopos gyümölcsfák metszése

Az oszlopos gyümölcsfák különlegessége, hogy kis helyet foglalnak el. Kezdő kertészek és kis hellyel rendelkezők számára is kitűnő választás. Az oszlopos növények ugyanúgy ellátnak bennünket nagyobb termésmennyiséggel, mint a terebélyes társai. Egyediségük, hogy lombjuk inkább felfelé törekszik, mintsem vízszintesen. Mindemellett praktikusak, színesek és nem utolsó sorban ízletes a termésük. Metszésük nem igényel különösebb szaktudást, hiszen pár ollóvágással már le is tudjuk a gondozást.

Az effajta gyümölcsfákból manapság már többféle létezik. A legnépszerűbbek között az oszlopos alma-, körte- és cseresznyefa is ott van. Ebből a cikkből kiderül, hogyan kell metszeni ezeket a fajtájú oszlopos gyümölcsfákat.

Oszlopos almafa

Az oszlopos almafáknak több fajtája is van. Szélessége egyiknek sem haladja meg a 30 centimétert, így kis teraszokon is kiválóan mutat. Mivel tartása erős, így kevés támasztékot igényel. Virágzása ugyanúgy tavasszal történik, mint a kertben növekvő almafáké.

Az oszlopos almafák gondozás megegyezik a hagyományos kerti fajtáéval. Ha szeretnénk, hogy kis termetű oszlopos növényünk legyen, távolítsuk el az összes mellékágat. Csak egy rövid és egy főágat hagyjunk meg. Erre a legmegfelelőbb időszak a tavasz eleje, amikor már nem a gutaütés kórokozói nem fertőznek. Március 10-e után tulajdonképpen bármikor elvégezhetjük a metszést.

Oszlopos körtefa

Az oszlopos körtefát megfelelő gondozás mellett már a második tavasszal metszeni szükséges. Az első melegebb napokon alakító vágást kell végezni. Először távolítsuk el a sérült vagy beteg részeket. Ezt követően áttérhetünk azon ágakra, amelyek a fa belseje felé vagy keresztirányba nőnek. Ha ezeket lemetsszük, akkor sokkal átláthatóbb lesz a növény. Az alakító metszésnél úgy válasszunk termőágakat, hogy azok ágemeleteket alkossanak.

A tavaszi gondozás után az oszlopos körtefa esetében szükség lehet egy nyár végi metszésre is. Ekkor kell eltávolítani a vízhajtásokat, de erre csak és kizárólag a betakarítást követően kerülhet sor.

Oszlopos cseresznyefa

A cseresznyefa oszlopos verziója szinte ugyanolyan látványos, mint a terebélyesebb társáé. Ennek metszésénél is fő szempont egy főág mellett csak egy kisebb mellékágat hagyjunk meg. Ezzel segítjük a fa felfelé történő fejlődését. Az egymást keresztező és elhalt ágakat fagymentes időszakban szabad csak levágni, így elkerüljük a betegségek okozta károkat. Erre a legmegfelelőbb időszak közvetlenül virágzás előtt van.

Összegezve:

Az oszlopos gyümölcsfák tehát egyáltalán nem igényesebbek, mint a hagyományos gyümölcsfák. Ha megfelelően gondozzuk őket, akkor akár 20 évig is termőképesek lehetnek. Fajtái között megtalálható az oszlopos alma-, körte- és cseresznyefa is. Metszésüknél arra kell odafigyelni, hogy egy főág mellett csak egymellékágra lesz szüksége. Ezzel elkerüljük, hogy túlzottan terebélyessé váljon. Ha megfelelően adagoljuk a tápanyagot, akkor sokáig ékes dísze lehet kertünknek, teraszunknak vagy akár erkélyünknek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*