Körtefa metszése

Egy körtefa metszése még egy profibb kertész számára sem egyszerű. Egy kezdőnek hatalmas kihívás lehet egy körtefa lombjának alakítása, a száraz és régi ágak lemetszése és a növény permetezése egyaránt. De vajon, hogyan gondozhatod meg helyesen a gyümölcsfát? Ebből a cikkből minden kiderül!

Miért kell metszeni a körtefát?

A körtefa metszése minden évben kiemelt feladat, ha azt szeretnénk, hogy a lombkorona megfelelően növekedjen és alakuljon. A jó méret és forma eléréséhez gondozásra van szüksége, amellyel jobb terméshozamot érhetünk el. A növényt már fiatal korától kezdve alakítani kell, hogy a korona egyenletesen nőjön, a nagyobb ágak pedig ne érintkezzenek egymással. Ahhoz, hogy ne legyen túl sűrű, a terméseket pedig egyenletesen érhesse a fény, le kell vágnunk a felesleges részeket.

A körtefa metszése tehát több célt is szolgál. Az egyik a már említett korona kialakítása, kezelhetővé tétele, amelynek köszönhetően könnyebben és többet szüretelhetünk az ősz folyamán. Mindemellett a megfelelő gondozásnak köszönhetően megakadályozhatjuk a betegségek kialakulását és elterjedését is.

Milyen a körtefa megfelelő alakja és mérete?

A fiatal növény metszése kiemelten fontos annak érdekében, hogy később a korona megfelelő méretű és formájú legyen. Az első metszést az ültetéssel egyidőben kell elvégezni. A fa magassága a talajtól számítva nagyjából egy méter legyen, ez kezelhető nagyságú lesz a későbbiekben is.

Az öregebb, kifejlett körtefa koronája sokkal kerekebb és nagyobb. A nagyjából öt méteres magasságú és szellős lombot könnyen átjárja a szellő és a napfény is egyszerűen a belsejébe jut. Fontos, hogy erőteljes elágazásra késztessük a fát annak érdekében, hogy sudaras elrendezés alakulhasson ki.

Mikor érdemes a körtefát metszeni?

A legjobb időszak a növény metszésére a tél végi, tavasz eleji melegebb napok. Érdemes mér rügyfakadás előtt sort keríteni rá, hiszen se a túl korai, se a túl kései gondozás nem tesz jót neki. Ha még hidegben tesszük ezt, akkor a sebek könnyen szenvedhetnek fagyási sérüléseket.

A körtefa metszése

A fiatal körtefa esetében törekedjünk a sudaras elrendezés kialakítására és megtartására. A sudár lesz a főág, amelyet másodlagos vezérágak fognak közre. A növény ágai általában felfelé növekednek, így érdemes erre is odafigyelni annak érdekében, hogy ne kelljen túl magasra nyúlnunk a termés betakarításához.

Egy öreg körtefa esetében pedig törekedjünk arra, hogy szabadítsuk meg a beteg és száraz ágaktól. Ezt követően jöhet egy nem túl erős, koronaritkító metszés. Ennek köszönhetően a fa könnyebben szellőzik majd, de a terméseket is elegendő napfény éri majd.

Összegezve: A körtefa metszése kiemelkedően fontos feladat a kezdő és profi kertészeknek egyaránt. A gondozást legjobb tél végén, tavasz elején megtenni, még a rügyfakadás előtt. A túl korai metszés kárt tehet a fában. Másik cikkünkben a szilvafa metszéséhez adunk tanácsokat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*