Diófa metszése

A diófák rendkívül fontos része a kertnek. Ezeket a lassan növekvő példányokat régebben még faanyagként is használták, míg a terméséből olajat nyertek. Nagy előnyük, hogy környezetükben nem maradnak meg a legyek és a szúnyogok, így nyári estéken kiválóan el lehet alattuk bújni. De vajon, hogyan kell metszeni ezeket a fákat? Ebből a cikkből minden kiderül!

A diófa jellegzetességei

A diófát legjobb egy nagy nyílt területre, telekre elhelyezni, hiszen méretük hatalmas lehet. A magról kelt növények az évek során akár 20-30 méterre is megnőhetnek. A koronájuk szintén nagyon nagy, hiszek ezek átmérője is elérheti a 15-20 métert. Hátrányuk azonban, hogy legkorábban 10-15 éves korukra teremnek bőségesen. Persze a modern technológiának köszönhetően manapság már vehetünk gyenge növekedésű példányokat is, amelyek kisebb kertekben is elférnek.

A diófa szereti a meleget, a téli fagyok pedig igen nagy kárt okozhatnak bennük. Bár az elfagyott növény újra kihajthat, ám ekkor már nem hoz virágokat. A talaj szempontjából teljesen mindegy, hogy hova ültetjük őket, ritkán betegszenek meg.

A diófa metszése

Az ifjú diófát még az ültetéskor meg kell metszeni. Válassz ki három vázágat, majd ezeket hagyd meg 20-30 centisre. A sudarat a fő ág fölött 25 centire vágjuk vissza és ne aggódjunk, ha az ültetést követően pár évig még gyengén hajt ki a diófa. Ez csak a harmadik évtől kezd el igazán növekedni.

Az első jó pár évben nem szükséges visszametszeni a vázágakat, hiszen azok viszonylag lassú ütemben növekednek. Csak azokat az ágakat vágjuk le, amelyek túlzottan rossz irányban növekednek. A száraz és sérült darabokat azonban mindenképpen távolítsuk el a növényről.

A diófa fenntartó metszése

A fenntartó metszés során a termőrészek megújítása a fontos. Törekedjünk az egyenletes koronaszerkezetre, hogy az könnyen szellőzzön és a belsejébe elegendő napfény juthasson. Ha az ágak túl sűrűen helyezkednek el, akkor ott is érdemes egy kis ritkítást végezni. Fontos tudni, hogy a diófa csak az egyéves hajtásokon terem, így a metszés során ezekre kell hangsúlyt fektetni.

A diófa metszésének időpontja

A diófa metszését időjárástól függően február közepétől a hónap végéig tehetjük meg. Ha túl későn gondozzuk meg, akkor veszélybe sodorjuk a hajtásokat. Persze megoldható a nyári ritkítás is, hiszen ilyenkor rövidebb ideig nedvezik a fa, a sebek pedig jóval gyorsabban gyógyulnak majd be.

Összegezve: A diófa egy rendkívül lassan fejlődő növény, amely csak 8-10 év után hoz először termést. Ettől függetlenül metszésre szüksége van, mind a fiatal, mind pedig az idősebb példányoknak. A gondozás időjárástól is függ, legjobb azonban februárban elvégezni, így a fának lesz ideje regenerálódni. Ajánljuk a Nektarin fa metszése és Ribizli fa metszése című cikkeket is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*