Szilvafa metszése

A szilvafa metszése minden évben fontos kerti feladat, mindegy, hogy öreg fáról vagy fiatal csemetéről van szó. Ekkor állíthatjuk be a korona leendő formáját, befolyásolhatjuk a növekedési irányt azt is, hogy milyen legyen az évi terméshozam. De vajon mikor érdemes megmetszeni a szilvafát a kertben? Ebből a cikkből minden kiderül!

Miért kell metszeni a szilvafát?

Akkor, amikor elkezdjük kialakítani a fa koronáját, akkor a szilvafa esetében oda kell figyelni, hogy a növény elérhesse az egészséges és fenntartható terméshozamot. Fontos, hogy a napfény egyenletesen érje a gyümölcsöket, hiszen csak így lesznek igazán zamatosak. A metszés fő célja, hogy a fa koronája ne nyúljon túl magasra, kezelhető és formás legyen. Jó lenne, ha egyszerre tömör és szellős kialakítást kapjon, ezzel elősegítve a gyors és könnyű szüretet.

Ahogy a legtöbb fa esetében a metszéssel megelőzhetőek a betegségek, védekezhetünk és megelőzhetjük azokat, ha a munkát szakszerűen végezzük el. Fontos, hogy a gyümölcsök ne érjenek össze, így kisebb eséllyel adják át egymásnak a fertőzéseket.

Mikor metsszük meg a szilvafát?

A szilvafa metszése tavasszal történik, ugyanúgy, ahogy a többi csonthéjas gyümölcsfa esetében. A barackot, a cseresznyét és a meggyet is ekkor kell meggondozni, azonban jól kell tudni időzíteni. Akkor a legjobb, ha közvetlenül a virágzás előtt sikerül elvégeznünk a munkát, ez azonban nem mindig lehetséges. Viszont, ha túl korán vágjuk le a felesleges ágakat, akkor veszélybe sodorhatjuk a fát, hiszen akár komolyabb betegségeket is elkaphat. A regenerációra ugyanis időt kell hagyni, hiszen a fa sebei kora tavasszal rendkívül érzékenyek.

Túl későn sem jó meggondozni, hiszen a virágzás után a tevékenység ismét a fa kárára válik. Az ekkor elvégzett vágások a szilva termőképességének romlását idézheti elő.

Szilvafa metszésének eszközei és folyamata

A munkához csak egy metszőollóra és egy ágvágóra lesz szükségünk. A fiatal fák esetében elég az elsőt használni, azonban egy idősebb fánál már kelleni fog egy ágfűrész is. A munka egy összetett folyamat, amelyet mindig a megfelelő módszerrel kell elvégezni. Ez biztosítja a fa hosszú élettartamát.

Először egy koronalakító metszésre lesz szükség, majd jöhet az ifjító metszés. Egy-egy nagyobb és öregebb ágat kell eltávolítani ahhoz, hogy a helyére egy friss hajtás léphessen. A nyársszerű ágaknak is figyelmet kell szentelni, hiszen ezek lehetnek akár két méteresek is. Fontos eltávolítani a túl sűrűn nővő és felesleges darabokat, csak így lehet szellős a szilvafa koronája. Utolsó lépésként pedig metsszük vissza a legfelső hajtásokat, hiszen a fa magasságának is határt kell szabnunk.

Összegezve: A szilvafa metszését mindig tavasz elején szükséges elvégezni, még a virágzás előtt. Fontos, hogy a munkát ekkor végezzük el, hiszen így megvédhetjük a sebeket a betegségektől. Az alakításhoz egy metszőollóra, az öregebb fák metszéséhez pedig egy ágvágóra is szükségünk lesz. A korona kialakítása után jöhet az ifjítás, amely során a szilvafát megszabadítjuk az öregebb ágaktól.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*