Négy tipp magaságyás építéséhez

A zöldségeskertek egy meghatározó eleme az ágyás, amibe a magokat szórjuk és a palántákat helyezzük. Ezek megtervezése, elrendezése és kialakítása sok időt és energiát igényel. Sok esetben ráadásul pénzbe is kerülhet, így érdemes jól átgondolni, hogy mit is szeretnénk valójában. A legalkalmasabb időpont egy magaságyás építéséhez a tél végi, tavasz eleji hetek, amikor már nem fagyott a talaj. De vajon, hogyan gyárthatunk otthonra egyet? Ebből a cikkből minden kiderül!

Magaságyás építése

Vajon miért jó magaságyást csinálni? Ezek előnye, hogy a sima földdel ellentétben könnyebben átláthatóak, kevesebbet kell hajolgatni, ráadásul jóval kevesebb kártevő jut fel a tetejére. Ebbe egyszerűbben dolgozhatjuk bele a komposztot és a trágyát, amely tápanyagot szolgáltat az itt növekvő zöldségeknek. Nem utolsó sorban pedig gyorsabban átmelegszik a talaj, aminek köszönhetően előbb kezdhetjük el az ültetést is.

1. tipp: A hely meghatározása

A legjobb, ha az ágyásokat észak-déli irányba helyezzük el. Emiatt ugyanis a nap körbe tudja járni, így minden növény kellő fény ér majd a nap folyamán. Telepítéskor érdemes olyan részt is kialakítani, amely árnyékban van, hiszen nem minden szereti ugyanolyan mértékben a napot. Szükség esetén akár mi magunk is választhatunk le egy ilyen területet, mégpedig úgy, hogy magasabb növényeket ültetünk az ágyás köré. Szóba jöhet a kukorica, a dália vagy éppen a cirok.

2. tipp: Talaj kiválasztása

A magaságyásba a földet általában úgy tesszük bele. Érdemes tehát jól megválasztani, hogy mi is kerül oda, figyeljünk a jó szerkezetre. Adjunk hozzá bőven szerves trágyát, illetve komposztot egyaránt. Aki egy kicsit többet tud rászánni, az akár egy kis perlitet is keverhet a talajba. A föld legyen kőmentes, hiszen a gyökérzöldségek nem szeretik a nehéz anyagokat.

3. tipp: Az ágyás mérete

Fontos, hogy a magaságyás maximum kétszer olyan széles legyen, mint amit átérünk. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk majd azt gondozni, nem szabad túl nagyot építeni. A hosszúsága már más kérdés, hiszen az szinte bármekkora lehet, ám a legideálisabb egy nagyjából 2-2,5 méteres változat. Ezt még könnyen lehet ápolni, ráadásul nekünk sem kell akkorát kerülni, ha át kell mennünk a másik oldalra.

4. tipp: Öntözés fontossága

Nem szabad azonban megfeledkezni az öntözésről sem. A magaságyást ugyanúgy gondozni szükséges, mint a földben élő növényeket. Erre a legjobb megoldás egy öntözőkomputer vásárlás online, amelynek segítségével akkor is nedvesen tarthatjuk a zöldségeket, ha éppen nem vagyunk otthon. Beállíthatjuk rajta, hogy milyen időközönként kapcsoljon be és azt is, hogy mennyi ideig működjön egy huzamban. A Gardena termékei talajnedvesség érzékelővel ellátott darabok, így lehetőségünk van kizárólag érzékelő vezérelte öntözésre is.

Összegezve: Manapság egyre többen építenek magaságyásokat, ami nem csoda, hiszen rendkívül praktikusak. A kertben elhelyezett ágyásokat könnyebb gondozni, kevesebb bennük a kártevő, amelynek köszönhetően jóval több termést hozhat. Fontos azonban jól megválasztani a helyet, a talajt és a méretet egyaránt. Az itt termesztett zöldségekről ugyanúgy gondoskodni kell majd, mint a szabad földben termő növényekről. Az öntözéshez legjobb megoldás egy öntözőkomputer vásárlás online, amelynek segítségével mindig nedvesen tarthatjuk a talajt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*