5 tipp tavaszi munkákhoz a kertben

A jó idő beköszöntével szinte hívogat minket a kert és a természet. Nem meglepő tehát, hogy ilyenkor aki csak teheti a kertben üti el idejét, valaki kertépítéssel, valaki növénytermesztéssel. Bármelyikről is legyen szó a kezdeti munkák szinte mindig ugyanaz. Ezért most összegyűjtöttünk 5 tippet tavaszi munkákhoz a kertben, amit mindenkinek érdemes elvégeznie, mielőtt belevágna a munkálatokba.

1, Ellenőrizzük kerti gépeinket!

Tavasszal, az első használat előtt mindenképp javasolt a kerti gépeket átnézni és a szükséges karbantartási műveleteket elvégezni, hogy a szezont megfelelő felkészültségben várják. Amire jó eséllyel szükségünk lehet kerti munkáinkhoz azok a:

  • fűnyírógép
  • szegélynyíró
  • láncfűrész
  • ágvágó
  • rotációs kapagép

A négyütemű benzinmotoros gépek motorolaját például ajánlott lecserélni, mert az állás folyamán az olaj kenőképessége csökkenhet. A nyírókések ellenőrzése is elengedhetetlen: a repedezett késeket ki kell cserélni, valamint a csorba, életlen késeket mindenképpen meg kell élezni.

2, Ruházkodjunk feladathoz illőn!

A kertészkedéshez természetesen mindenképpen érdemes beszereznünk a megfelelő kerti ruhákat, amikben majd elvégezzük a szükséges feladatokat. Ilyen ruhadarab lehet például a:

  • kertésznadrág
  • munkáscipő
  • munkáskesztyű
  • esőkabát
  • mellény

Ezek beszerzése természetesen több forrásból is történhet. Egy kertésznadrágot, egy esőkabátot webshopból vagy szaküzletből is beszerezhetünk. A Milyen ruhát viseljünk a kertben a nyári forróságban? című cikkben adunk még ötleteket.

3, Készítsünk komposztot!

A folyamatos és fáradhatatlan munka gyümölcse nemcsak az újjászületett kert, hanem a rengeteg zöldhulladék is, amely azonban kincset érhet, ha megfelelően kezeljük. A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vágjuk apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát.

A lágy szárú növényi hulladék komposztálása jó a kertünknek, a pénztárcánknak és a környezetnek is. Ha komposztálunk, akkor nem kell elszállítani a keletkező zöldhulladékot, sőt, a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humuszt kapunk.

4, Készítsük elő a talajt!

Csak akkor fogjunk hozzá az ágyások előkészítésének, ha a föld a csapadékos időjárást követően, már kellően száraz. Ellenkező esetben nagyon összetömörítjük a talajt, ráadásul a sarat kapálni, forgatni amúgy is felesleges időtöltés. Ha már a csizmánk nem ragad a földbe, lazítsuk fel kapával vagy ásóvillával a talajt, húzzuk ki a gyomokat.

Bár az ásás elterjedt, mégsem igazán hasznos tevékenység (csak elvadult terület feltörésére használjuk): ha ásóvillával mozgatjuk át a talajt, akkor nem forgatjuk egymásra a különböző talajszinteket és nem borítjuk fel a humusz tartalmú rétegek kényes egyensúlyát, melynek az ásást követően újra vissza kellene állnia, hogy teljes értékű talajt kapjunk. Ha nem tettük volna meg ősszel, most érett humusszal, szerves trágyával javíthatjuk kertünk talaját, gereblyézzük be a talaj felső rétegébe.

Több cikket is olvashatsz a Kertészkedés tippek kategóriában.

5, Tervezzük meg az öntözést!

Már a tavasz beköszöntével érdemes gondolnunk a meleg, csapadékmentes nyári napokra. Érdemes utánajárni az esővízzel való locsolás illetve a csepegtetéses öntözőrendszer előnyeinek és lehetőségeinek; ezek nemcsak pénztárcánkat kímélik, de a környezet védelmét és a víztakarékosságot is elősegíthetik-

Az esővizet már a korai fagyok elmúltával, a csapadékosabb tavaszi napokon elkezdhetjük gyűjteni. Amennyiben nincs gyűjtőtartályunk, most időben beszerezhetünk vagy kialakíthatunk egy tárolót házilag is.

Amennyiben a víztakarékos csepegtetős rendszert szeretnénk megvalósítani, akkor az ágyások kialakítása után közvetlenül ki is helyezhetjük a kertbe, így a magok és palánták ültetését már nem zavarjuk meg ezzel a tevékenységgel.

Összegezve: A fent tippek segítségével könnyedén gondoskodhatunk arról, hogy a tavaszi munkálatok zavartalanul megkezdődhessenek és a későbbi időszakban se legyen problémánk például a vízellátással, vagy a tápanyag utánpótlással.

A 4 tipp magaságyás építéséhez című cikkben szintén hasznos tippeket adunk a kertészkedéshez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*