Cseresznyefa metszése

A cseresznyefa hazánk egyik legkedveltebb növénye, hiszen az elsők között terem a nyár eleji időszakban. Ízletes gyümölcséből számos étel készíthető, így fogyaszthatjuk pite formájában, fagyasztott verzióban, de adagolhatjuk turmixokba vagy éppen levesekbe is. Ehhez azonban a jól meg kell gondozni őket. De vajon hogyan zajlik a cseresznyefa metszése? Ebből a cikkből minden kiderül!

A cseresznyefa jellemzői

A cseresznye a rózsafélék családjába tartozó növény. Ezen a néven régebben a vadcseresznyefát, illetve annak csonthéjas termését értették. A virágai nem a megszokottan állnak, hanem 2-5 tagú csoportokba tömörödnek össze. A sima felületű gyümölcsön pedig csak egy kis barázda található. A növény hazánk egyik legkedveltebb kora nyári termése. Legtöbben nyersen fogyasztják, de készül belőle gyümölcs, leves és kombót is.

A cseresznyefa metszése

A gyümölcsfákat legtöbbször még nyugalmi állapotban, tél végén vagy éppen tavasz elején kell metszeni. Ez alól azonban egy kivétel van, az pedig a cseresznye. Ahogy minden fajnál, így ennél több többfajta vágást kell alkalmazni.

Ültetéskori cseresznyefa metszése

Az ültetéskori cseresznyefa metszéséhez kiegyensúlyozott viszonyokat szükséges teremteni. A visszavágással csökkentett gyökérmennyiség és a föld feletti részek között meg kell könnyíteni az eredést. Pontosan emiatt elengedhetetlen a fiatal növény metszése. Ezt az alma- és a körtefához hasonlóan kell elvégezni. Fontos azonban, hogy ennél a fajnál azonban a vázágaknak egy kicsivel laposabban kell állniuk, mint mondjuk az előbb említett alma esetében.

Koronaalakító metszés

Ennél a változatnál az első lépés a vázágak megfelelő elosztása a törzsön. Fontos, hogy három, esetleg négy erősebb rész maradjon meg, a többi vesszőt vágjuk vagy kötözzük le. A vázágakat nagyjából kétharmadukkal rövidítsük meg úgy, hogy a csúcsuk vízszintesen és nagyjából egy síkba kerüljenek egymással. Ehhez igazítva szükséges visszavágni a sudárvesszőt is. Mivel ez egy nagyobb beavatkozás, így ezt a fiatal fákon akár kora tavasszal is el lehet végezni, még a növény rügyfakadása előtt.

Fenntartós metszés

A cseresznyefa ötödik évétől már érdemes visszafogni a magasságot, hiszen senki se szeretne métereket mászni az ízletes gyümölcsökért. A vezérágak mentén nőtt vesszőket vízszintesre le kell kötözni, így megnövelhető a terméshozam és csökkenthető a fa növekedési üteme is.

Ritkító metszés

Az öregebb fák esetében végezhetünk továbbá ritkító metszést is. Ebben az esetben a nagyobb ágakat is levághatunk a koronából, így kevesebb lesz a zavaró rész. Ezt akár már a szüret után elvégezhetjük, július vége és augusztus közepe felé. Ebben az időszakban jóval gyorsabban gyógyulnak a fa sebei, így kevesebb kár éri őket.

A gyümölcsfa metszés alapszabályai című cikkben további általános információkat olvashatsz a témában.

Összegezve: A cseresznyefa metszése eltér a többi gyümölcsfáétól. A fajtát érdemes még rügypattanás előtt meggondozni, ám metszeni akár nyáron is lehetséges. Ez függ attól is, hogy milyen típusú vágást végzünk rajta. A ritkító metszésre sor kerülhet júliusban, ám a koronaalakítót inkább tavasszal érdemes megtenni.

A többi gyümölcsfa metszésével kapcsolatos tippeinket a Gyümölcsfák metszése című kategóriában találod.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*