12 alapvető kerti szerszám kezdőknek

Könnyű túlzásba esni a kertépítő szerszámok vásárlásakor. Sok helyet foglalhatnak el és sok pénzbe kerülhetnek, de ha az alapokra koncentrálsz, megakadályozhatod, hogy a fészered vagy a tárolóhelyed túlzsúfolt legyen. Mindig van nagyobb és jobb, de a legjobb minőségű szerszámok megvásárlása, amit a költségvetése lehetővé tesz, és karbantartásuk nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a befektetéséből.

Íme, 12 alapvető kerti szerszám, amelyekkel bármilyen kerti projekthez hozzáláthat:


1. Kesztyű


Bár a kertészkedés csodálatos hobbi lehet, a megfelelő kesztyű nélkül gyorsan tüskés és szálkás nyűggé válhat.
A kesztyűknek tartósnak, de nem túl terjedelmesnek kell lenniük, különösen a magvakkal való munkához vagy a palánták átültetéséhez.
Az illeszkedés fontos, mivel a rosszul illeszkedő kesztyűk hólyagokat okozhatnak, vagy a lecsúszásból adódó balesetekhez vezethetnek.
A vízálló, de egyben légáteresztő anyagok segítenek hűvösen és kényelmesen tartani a kezet.
A hosszabb mandzsetták védik a csuklót és az alkart a karcolásoktól, és megakadályozzák a talaj bejutását.
A kesztyűket napfénytől, víztől és rovaroktól védve tárolja.


2. Metszőolló


A kézi metszőollók, más néven metszőollók segítenek visszaszorítani az irányíthatatlanná váló és eluralkodó növényeket. Az üllőszerű metszőollók éles pengével vágnak, amely egy lapos felületen találkozik, hasonlóan a késhez egy deszkán. Az áthidaló metszőollók éles pengével vágnak, amely egy éles szélű lapos felületen halad át, inkább az ollóhoz hasonlóan.


Az üllő metszőollók a legjobbak az elhalt fákhoz, és a friss, zöld szárakon és ágakon zúzott sérüléseket okozhatnak.
Az áthidaló metszőollók jobbak az élő növényekhez és a zöld fához.
A metszőollóknak könnyen el kell férniük a tenyerében.
A racsnis metszőollók nagyobb vágóerőt biztosítanak, és tökéletesek azok számára, akiknek csökkent a kézereje vagy ízületi gyulladásban szenvednek.
A tisztább vágások és a növények kisebb sérülése érdekében a metszőollókat rendszeresen élezni kell.


3. Vágóollók


Egy másik vágószerszám, a metszőolló alapvetően hosszú nyelű metszőolló, amelyet nehezen hozzáférhető területek nyesésére és vastagabb ágak levágására használnak. A hosszú nyelek biztosítják a szükséges tőkeáttételt ahhoz, hogy akár egy hüvelyk vagy annál nagyobb átmérőjű ágakat is átvághassanak. A metszőollókhoz hasonlóan léteznek üllős és áthidaló típusok. A nyelek általában 16 és 36 hüvelyk között mozognak.
Az áthidaló metszőollók pontosabbak a vágás helyét illetően, mint az üllő stílusúak.
A hosszabb nyelű ágvágó ollók nehezek lehetnek. Tudja, hogy mit fog vágni, és milyen messzire kell elérnie, és válassza ki a megfelelő hosszúságot.
A könnyű alumínium vagy karbon-kompozit nyelek könnyebbek lehetnek.
A metszőollókhoz hasonlóan a metszőollók pengéit is tartsa jó állapotban, és rendszeresen élezze meg.4. Kerti villa


A talaj megforgatásának hatékony eszköze, a kerti villák jobban beleássák magukat a sűrű talajba, mint az ásó.
Az enyhén ívelt tüskékkel rendelkező villák hasznosak a mulcs lapátolásához vagy a komposztkupacok megfordításához, hasonlóan a vasvillához.
Az egyenes tüskék jobbak az ásáshoz; kiválóan alkalmasak tömör, sziklás vagy agyagos talajhoz.
A szögletes tüskék erősebbek, mint a lapos tüskék, amelyek elhajolhatnak, ha sziklához vagy gyökérhez ütköznek.


5. Kézi simító


Az alapvető kézi szerszám, a kapák csodálatosak ágyásnövények és fűszernövények átültetéséhez, konténerek ültetéséhez és a gyomok kiszedéséhez.
Válasszon széles lapátot, hogy több földet mozdítson el, vagy hosszú, keskeny lapátot a gyomok kiásásához vagy sziklás talajhoz.
A nyélnek kényelmesen kell illeszkednie a kezében.
A rozsdamentes acélból kovácsolt vagy legalábbis rozsdamentes acélfejjel ellátott kapák tartósabbak és hosszabb ideig tartanak.

Nem csak a szerszámok fontosak a kerti munkához, hanem a megfelelő ruházat is. A Milyen ruhát viseljünk a kertben a nyári forróságban? című cikkben ehhez is adunk tippeket.

6. Négyzet alakú ásó

Ezek a rövid nyelű, négyzet alakú ásók a kert munkagépei. Könnyű velük gödröket ásni a növényeknek, szegélyt ásni, gyepet emelni, és kisebb földkupacokat áthelyezni egyik területről a másikra. Ez a szerszám inkább az árfekvés oldalára kerülhet, de egy jó ásó egész életében kitart a kertészkedés során.

A lapát tetején lévő taposófelületek stabilabb és kényelmesebb lábfelületet biztosítanak, ha extra lökésre van szükség.

A kőris keményfa nyelek tartósak, és elnyelik az ütéseket és a rezgéseket.

Általában hosszú vagy rövid nyéllel kapható. A hosszabb nyelűek nagyobb nyomatékot biztosítanak, de nehezebbek.

A rozsdamentes acélfejek erősek és nem rozsdásodnak.

7. Gereblye

Amikor a levelek és a törmelék lehullanak, a robusztus gereblye ott van, hogy elkotorja őket. A gereblyék sokféle stílusban és méretben kaphatók, de egy remek kezdőeszköz a hagyományos levélgereblye.

Az állítható gereblyék több eszközzel is ellátják a feladatot, szűk területekre is benyúlnak, vagy nagy levélkupacokat gyűjtenek össze.

Az acél gereblyék erősebbek és durvábbak lehetnek a kényes gyepen, mint a műanyag gereblyék.

8. Kapa

A kert típusa határozza meg, hogy milyen típusú kapa a legjobb az Ön számára. Egy zöldségeskerthez erős, széles kapára lehet szükség. Ha évelő kertje van, finomabb érintésre és vékonyabb kapára lehet szükség. A kapák hasznosak a kerti és virágágyások előkészítésében és a gyomok levágásában.

Keressen kényelmes nyelű, nagy hatótávolságú kapát.

Az éles penge jobban működik és könnyebben használható.

A gyomirtó kapák, más néven hula- vagy kengyelkapák, nyitott, négyzet alakú fejjel rendelkeznek, és a talaj felszíne alatt előre-hátra tolják őket, hogy levágják a felső növényzetet.

A lapos kapák a zöldségeskertekben a sorok talajának megforgatására alkalmasak.

9. Kerti tömlő állítható fúvókával

A víz a kert életének alapja, és fontos, hogy a kerti tömlőd minden területet elérjen és permetezzen. Három alapvető tömlőátmérő létezik: ½ hüvelyk (átlagosan 9 g/perc), 5/8 hüvelyk (átlagosan 15 g/perc) és ¾ hüvelyk (akár 25 g/perc). Az állítható fúvóka segítségével Ön szabályozhatja a víznyomást és a permetezési sugarat.

Vásárlás előtt becsülje meg, hogy mekkora hosszúságú tömlőre lesz szüksége.

A tömlő hossza befolyásolja a víznyomást – minél hosszabb a tömlő, annál kisebb a keletkező nyomás.

A vinil tömlők könnyebbek és olcsóbbak, de könnyebben elgörbülnek és nem tartanak olyan sokáig, mint a gumiszerkezetűek.

A tömlőket feltekerve és közvetlen napfénytől védve tárolja. A gyűrődéssel történő tárolás gyenge pontokat eredményezhet.

A 3+1 kerti szerszám, amire nyáron is szükség van című cikkben is talál jó tippeket.

10. Öntözőpálca

Adjon növényeinek gyengéd esőzuhanyt a vízbontó pálcával. A meghosszabbított hatótávolság hasznos, hogy elérje az útban lévő edényeket, a függő növényeket vagy a szegélyek hátsó széleit is. Az öntözőpálcák különböző hosszúságban kaphatók, 10 és 48 hüvelyk között.

Válassza ki az igényeinek megfelelő hosszúságot – hosszabbat a magasan lógó kosarakhoz, rövidebbet a szűkebb helyekre.

A nyélbe épített elzárószelepek takarékoskodnak a vízzel, és lehetővé teszik az áramlás beállítását.

11. Öntözőkanna

Az öntözőkannáknak 2 alapvető típusa van, műanyag vagy fém. Több százféle stílus, szín, méret és fúvókaválaszték létezik.

A műanyag kannák könnyebbek lehetnek, mint a fémek, de nem tartanak olyan sokáig.

A fém kannáknak horganyzottnak kell lenniük, hogy ellenálljanak a rozsdásodásnak.

Vegye figyelembe a kanna méretét az erejéhez képest, egy gallon víz súlya alig több mint 8 font.

A fogantyú helyzetének lehetővé kell tennie, hogy egy teli kannát is tudjon cipelni, és könnyen meg is dönthesse, hogy kiönthesse.

A kétfogantyús kivitelek jobb stabilitást biztosítanak a gyermekek vagy idős kertészek számára.

Lehet, hogy kettőre van szüksége: egy nagyobb, locsolófejjel ellátottra a kültérre, és egy kisebb, hosszú nyakú változatra a szobanövényekhez.

12. Talicska

Ha a hátsó kertjében van extra föld, amit mozgatni kell, komposzt vagy mulcs, amit hozzá kell adni a kerti ágyásokhoz, vagy bármilyen más nehéz emelési és mozgatási projekt, egy talicska segíthet több száz kilót cipelni!

A hagyományos kétfogantyús, egykerekű típusokkal nehezebb lehet a nehéz vagy egyenetlenül elosztott terhek kiegyensúlyozása.

Az egyfogantyús, kétkerekű modellek könnyebben kiegyensúlyozhatók, jobbak a korlátozott erővel rendelkezők számára, vagy egyenetlen terepen való húzáskor.

Az egyfogantyús talicskákat egy kézzel lehet tolni vagy húzni.

Tárolja tisztán és szárazon a rozsda megelőzése érdekében.

Tartsa a kerekeket megfelelően felfújva a könnyebb kerekezés érdekében.

Ha befektet ezekbe az alapvető kerti szerszámokba, a fészerében minden megtalálható lesz, ami ahhoz szükséges, hogy kertje szép és növekvő legyen.

Ajánljuk még az okokertesz.hu kertész blog oldal cikkeit a témában.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*