Nektarin fa metszése

A nektarin egy viszonylag újfajta faj, amely a szilva és az őszibarack kereszteződéséből jött létre. A növény nagyon kedvelt a gyermekek körében, hiszen nem szőrös, ízletes, lédús és igazi vitaminbomba. De vajon, hogyan lehet a nektarin fa metszését jól elvégezni? Ebből a cikkből minden kiderül!

Nektarin fa jellemzői

A nektarin fának többféle fajtája létezik, így vásárolhatunk kopasz változatot vagy sima héjút is. A fa a szilva és az őszibarack kereszteződéséből jött létre, amelynek termése egy igazi vitaminbomba. A kopasz verzió számára szinte mindegy, hogy milyen talajtípusba ültetjük, ám fontos, hogy tápanyagban dús és jó vízlevezetésű legyen. A termés tápértékét növeli, hogy nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, káliumot és magnéziumot egyaránt. De, hogyan gondozzuk meg a fát, hogy egészséges és hosszú életű legyen?

A nektarin fa metszése

A növény metszése a fa gondozásának fontos része, hiszen csak így érhető el a jó terméshozam. A beavatkozásnak számos oka van, mindegyiknek megvan a maga célja. Amennyiben képesek vagyunk helyesen metszeni a fajtát, akkor megóvhatjuk a kártevőktől és a betegségektől.

Mikor érdemes a nektarin fa metszését elvégezni?

A legtöbb gyümölcsfát nyugalmi állapotában kell metszeni, ám a nektarin esetében ez egy kicsit máshogy van. Ezt ugyanis inkább tavasz elején szokás elvégezni, amikor lehetőségünk van megnézni a fán lévő rügyek állapotát, elhelyezkedését és azok mennyiségét. A gondozást legtöbbször a fal ültetésével azonos évben végezzük első alkalommal, amelyeket évenkénti metszés követ majd.

A tavaszi metszéshez a Facsemeték tavaszi metszése című cikket ajánljuk.

A metszés célja

A metszés legfőbb célja, hogy erős vázszerkezetet alakítsunk ki rajta. Ezen belül szükség van fő ágakra és vázágakra egyaránt. Fontos továbbá, hogy ezzel képesek vagyunk szabályozni a fa méretét, annak növekedését és nem utolsó sorban, a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük. Ha helyesen vágjuk vissza, akkor a későbbiekben nem kell magaslatokba mászni, hogy a fát meg tudjuk metszeni. Ennek során először a letört, öreg és elszáradt, illetve rossz irányba növekedő ágakat érdemes levágni.

Hogyan kell metszeni a nektarin fát?

A metszésnek számos fajtája ismeretes, hiszen végezhetünk fiatalító, ritkító, de még koronaalakító metszést is. A nektarin esetében jó megoldás lehet, ha nyitottabbá tesszük a koronát, így azt jobban át tudja járni a levegő, jóval több napfény juthat a termésekhez. Ez magasabb terméshozamot és ízletesebb gyümölcsök növekedést eredményez. A helyes gondozással egyensúlyba tudjuk hozni a vegetatív növekedést és az érlelés folyamatát egyaránt.

A fiatal egyedeket még az ültetésé évében vissza kell vágni 65-75 cm magasságúra. A legtöbb esetben a fa ekkor még nem rendelkezik egy középső sudárral. Ha azonban mégis ilyet sikerült vásárolnunk, akkor azt mindenképpen távolítsuk el onnan. A nektarint érdemes úgy metszeni, hogy csak 3-4 vezérág maradjon meg, amelyek majd megadják a fa fő vázát. A több gally teljesen felesleges, így bátran levágható a helyéről.

Összegezve: A nektarin fa metszése tavasz elején kell, hogy megtörténjen, hiszen ekkor látjuk a virághozamot, illetve, hogy azok hogyan helyezkednek el a növényen. A fiatal növényeket az ültetés évében is vissza kell vágni, amelyet a későbbiekben évenkénti metszés követ majd. Figyeljünk rá, hogy a nektarin ne nőjön magasra, hiszen akkor jóval nehezebb lesz a dolgunk a későbbi gondozás és betakarítás során.

A többi gyümölcsfa metszésével kapcsolatos tippeinket a Gyümölcsfák metszése című kategóriában találod.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*