Ribizli fa metszése

A ribizlinek két fajtája van, az egyik a piros a másik pedig a kerti változat. Ezeknek a metszése eltér egymástól, így először azzal érdemes tisztában lenni, hogy milyen fajta tulajdonosai vagyunk. Amennyiben nem terem az adott növény, az nagyban annak köszönhető, hogy nem megfelelően lett meggondozva. De vajon, hogyan kell a ribizli fát metszeni? Ebből a cikkből kiderül!

Ribizli tulajdonságai

A ribiszke a ribizlifélék családjába tartozó növény, amelynek körülbelül 100 faja ismeretes. A nagyjából 1-másfél méter magas cserjék gyakran tüskések és mirigyszőrösek. Magyarországon legtöbben vörös és fekete változatot termesztenek, de elterjedt az egres és a josta is. Pár éve pedig még az arany ribizli is megjelent a háztartásokban, amelyet dísznövényként tartanak.

Mikor érdemes a ribizlis fa metszését végezni?

A piros ribiszkét legjobb tél végén metszeni, de szükség esetén a gondozás kora tavasszal is megtörténhet. Ekkor még nem indul be a bokor fejlődése, így nincs nedvkeringés a növényben. Sokkal előnyösebb, ha a ribizlit új életre keltő nedvek a megmaradó gallyakban indulnak be, mintsem azokban, amelyeket úgyis levágunk.

Hogyan kell metszeni a ribizlit?

A téli időszakban érdemes szemügyre venni a csupaszt bokrot, hiszen, ha jól megfigyeljük, felfedezhetjük a többéves gallyakat. A ribizli ugyanazon az ágon maximum három évig terem, ezt követően le kell vágni, hogy helye legyen a friss hajtásoknak.

Első lépésként érdemes tehát eltávolítani az idős részeket, amelyek már több éve teremnek. Ezek csak a helyet foglalják, illetve elveszik a lehetőséget az új gallyaktól. Érdemes ezeket szinte a talajig visszavágni, így már csak azok az ágak maradnak majd meg, amelyek az előző évben hoztak termést. A gallyak vastagsága mutatja az öregedés jeleit, de a kéreg színén is látszik, hogy melyik az új és melyik a régi hajtás.

A tavalyi rész idén még bőven elegendőt fog teremni, de érdemes ezek elágazásait is 8-10 cm-re visszavágni. Ezzel segítjük a növény bokrosodását, illetve azt is, hogy a termőnyársak képesek legyenek megfelelően kialakulni.

A fiatal ribizli fa metszése

A fiatal egyedek esetében a cél, hogy szabályos bokrot alakítsunk ki. Ezek a talaj felett nagyjából 10-15 cm-rel ágaznak el több mellékágra. A legjobb megoldás, ha a gallyakat egy-egy kifelé ágazó rügyi vágjuk vissza, hiszen fontos, hogy a fa belsejében ne legyen túl sűrű a termés.

A Facsemeték tavaszi metszése című cikkben kifejezetten a facsemeték metszéséhez adunk tanácsokat.

Összegezve: A ribizli fa metszése tél végén, esetleg tavasz elején esedékes. Ekkor még nem indul be a növény fejlődése és látszódnak a levágandó, öregebb ágak is. A fiatal bokrokat is szükséges meggondozni, ám ezeknél a fő cél a szabályos cserje kialakítása. A lényeg, hogy tudjuk, a ribiszke egy-egy ága maximum három évig terem, ezt követően megöregszik és elhal.

A többi gyümölcsfa metszésével kapcsolatos tippeinket a Gyümölcsfák metszése című kategóriában találod.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*