Almafa metszése

A gyümölcsfák metszése nem igényel nagy szaktudást, a legtöbb esetben házilag könnyen megoldjuk az éves gondozást. Az almafa esetében elmondható, hogy a koronát alkotó ágak életkorától függ az, hogy milyen termésre számíthatunk. Éppen ezért fontos minden tavasszal koronaalakító metszést végezni a gyümölcsfán. Ez segíti, hogy a későbbiekben megfelelő méretű legyen a lombkorona.

Az almafánál a korona szélén növekvő, fiatalabb ágak minden esetben termékenyebbek, mint az idősebbek és vaskosabbak. Pont emiatt, ahogy haladunk a fa belseje felé, egyre kevesebb lesz a termés. A metszés célja, hogy késleltessük a korona öregedését.

Ebből a cikkből kiderül, hogy miért is fontos a koronaalakító metszés.

Az almafa metszésének időpontja

Az metszés időpontjának kiválasztása kulcsfontosságú, hogy a fa hosszú életű legyen. Minél idősebb egy gyümölcsfa, annál később kell hozzányúlni. Ha a túlzott növekedésbe szeretnénk beavatkozni, akkor mindenképpen nyáron vágjuk le az ágakat. Ha viszont a téli időszakot választjuk, akkor erre a legalkalmasabb a február vagy a március, nem sokkal a hajtások megfelelése előtt. Ekkor megindul a nedvkeringés, amely segíti a későbbi regenerálódást és a sebgyógyulást.

További tippeket kaphat A gyümölcsfa metszés alapszabályai című bejegyzésből.

Az almafa koronaalakító metszése

Ahhoz, hogy az almafa koronája megfelelően növekedjen, saját kezűleg szükséges beleavatkozni. Erre addig van szükség, amíg a frissen ültetett gyümölcsfa koronája ki nem alakul, amíg el nem nyeri végleges alakját és méretét. Ennek ideje akár hét-nyolc év is lehet, így a kezdetekben nagy gondot kell fordítanunk a metszésre.

Az almafák legnépszerűbb korona alakítási módja a piramis. Ez a forma egy középső és 3-4 oldalágból áll. Ez felel meg legjobban az almafa természetes növekedési formájának. Első körben távolítsunk el minden vesszőt, majd vágjuk le a felfelé törekvő ágakat, illetve azokat is, amelyek a törzs felé növekednek. Ahhoz, hogy ne legyen túl sűrű a korona, meg kell ritkítani az oldalvesszőket, de a virágképző hajtásokat mindenképpen hagyjuk meg. Ha megvan a korona váza, akkor vágjuk vissza minden oldalágat harmadára, de maximum a felére. Ez elősegíti, hogy a fa könnyebben ágazódjon el.

Ha beteg fáról van szó az Elhanyagolt gyümölcsfák mestszése írásunkat érdekesnek fogja találni.

Az almafa fenntartó metszése

Ha már kellően megnőtt és kifejlődött az almafa, akkor a feladatunk már csak annyi, hogy biztosítsuk számára a kellő napfényt. Ahhoz, hogy minden gyümölcsnek jusson belőle, el kell távolítanunk minden olyan ágat, amely megakadályozza a napsugarak beáramlását. Egy kis ritkítás sosem árt, hiszen így fellélegezhet a növény. Az öreg, letermett ágakon már sokkal kisebb termések lesznek, ezért szükséges őket megújítani.

Összegezve

Az almafa gondozása tehát csak az első pár évben igényel hosszabb időt. Ekkor még oda kell figyelnünk arra, hogy miként alakítjuk ki a koronát, amely a későbbiekben a vázát adja a fának. A legmegfelelőbb időpont a gondozásra a február-márciusi időszak, de nyáron is alakíthatunk rajta. Ha már elérte a megfelelő méretet és formát, akkor már csak fenntartó metszésre van szükség. Ekkor már csak a ritkításra szükséges gondot fordítani.

Ne feledjük, a rendszeresen metszett fákat kevésbé érintik a betegségek és a kártevőkkel szemben is sokkal ellenállóbbak. Az Almatermésű gyümölcsfák metszése című cikkben is adunk segítséget ehhez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*